Olimpia

2016.08.02. 13:37

Rió 2016 - "Nem merünk kimenni az utcára!"

Rio de Janeiro - Egy óriási dugó közepén ülünk éppen, az a legrosszabb, hogy kiszámíthatatlan, mikor érünk a kikötőbe - nyilatkozta lapunknak Vadnai Benjámin, a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) vitorlázója, aki élete első olimpiájára készül.

B. Virág Rita

Telefonon sikerült utolérnünk Vadnai Benjámint és édesapját, Vadnai Pétert a brazil ötkarikás játékok helyszínén.

- A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) előrelátó volt, így minket nem az olimpiai faluban, hanem egy a kikötőhöz közelebb fekvő szállodában helyeztek el. Sajnos azonban az állandó dugóval nem számolhattunk. Most is épp egy taxiban ülünk és araszolunk a kikötő felé - mesélte Vadnai Péter.

A hírek szerint vasárnap igen viharos volt az időjárás Rióban, és a kikötőben például a vitorlásokat rakodó szerkezet is összedőlt. Benjámintól megtudtuk, szerencsére a rakodásra alkalmas eszközt már megjavították. A helyiek szerint két évente egyszer adódik ilyen viharos szél, úgyhogy hasonlóra a játékok alatt elvileg nem kell számítani.

Vadnaiék elmondták, a szálloda remek, nincs okuk a panaszra, viszont az épület komplexum közvetlen környezetét még nem sikerült rendbe hozni, ott bizony nagy a rendetlenség, sok a szemét.

- Őszintén megmondom, nem merünk kimenni az utcára. Tegnap például egy utca sarokkal előbb kitett minket a taxis, eltévesztette a címet és igen gyorsan szedtük a lábunkat, hogy elérjük végre a szállást. A közbiztonság nem megfelelő egyáltalán - tudtuk meg.

Brazil katona a Rio de Janeiró-i Antonio Carlos Jobim Galeao Nemzetközi Repülőtéren 2016. augusztus 2-án, három nappal a riói nyári olimpia kezdete előtt. (MTI/EPA/Michael Kappeler)

Benjámin tegnap először próbálhatta ki azt a hajót, amit sorsolás útján kapott, az első vízi edzést is megtartották, és mindennel elégedett volt. Már várja az olimpiai megnyitót is, amit augusztus 5-én bonyolítanak le, magyar idő szerint szombatra virradó éjszaka.

- A hírekkel ellentétben a kikötő nincs olyan rossz állapotban, szemetet nem láttunk. Azt nem tudom, hogy a kikötőn túl, milyenek a körülmények az öböl mentén, elképzelhető, hogy ott szemetes a part. Az utóbbi napokban kicsit habzott a víz, tehát ez is azt jelzi, nem éppen kristály tiszta, de sem úszni, sem inni nem szeretnék belőle - hangsúlyozta Benjámin, akinek az első futamokat augusztus 8-án rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!