Olvasó

2010.12.16. 18:10

Mennyiért dolgozunk?

Azt már régóta tapasztaljuk, hogy Európa fejlettebb oldalán az életszínvonal, az általános jólét mennyivel magasabb, mint hazánkban.

Barták Péter

Elég, ha csak arra gondolunk, hogy amikor időnként nyáron eljutunk egy-egy üdülőhelyre, látjuk például az utak, közintézmények, vendéglátóhelyek minőségét. Meg persze azt, hogy a helybelieknek, más országból érkezőknek meg sem kottyan mindennap étteremben ebédelni, vacsorázni, a szolgáltatásokat gondolkodás nélkül igénybe venni és megfizetni. Eszünkbe juthatnak azok a 15-20 évvel ezelőtti jóslatok, hogy néhány évtizedbe telik ugyan, de utol fogjuk érni - mondjuk - Ausztria életszínvonalát.

És most hol vagyunk ettől? Még mindig legalább 20-30 évre, hogy Németországról, Angliáról, Svájcról ne is beszéljünk. A bruttó keresetek vásárlóereje hatalmas eltéréseket mutat Európa országaiban, mondani sem kell, melyik égtáj javára.

Miért van az, hogy például Dániában nem egészen négy percet kell dolgozni egy liter 95-ös oktánszámú benzin áráért, míg mi itthon átlag 18 percet gürcölünk érte? Ugyanakkor az árak nem ebbe az irányba térnek el, sőt... Nem egy esetben az élelmiszerek, tisztítószerek, mindennapi használatra szánt ruhaneműk ára nemhogy drágább lenne, hanem több esetben még olcsóbb is, mint Magyarországon.

Az sem vigasztalhat bennünket, hogy vannak azért nálunk szerencsétlenebb helyzetben lévő országok is, ahol még sokkal többet kell dolgozni ugyanazért. Bulgáriában például egy liter benzin ára 42 perc munkával kereshető meg. Valljuk be őszintén, ehhez képest még mindig jobb itthon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!