Olvasó

2011.01.06. 17:02

Szélsőségek esztendeje

Tizenvalahány évvel ezelőtt az egyik, azóta már megszűnt sporthetilap első oldalán megjelent egy vicces versike, amely az adott év legjelentősebb történéseit, eredményeit foglalta össze.

Horváth Gábor

Emlékszem, minden versszakba jutott valamilyen kedves, akkor még friss emlék, jó volt látni, hogy milyen sok pozitív esemény akadt a közelmúltban. Hasonló rímfaragásra persze még véletlenül sem vállalkoznék, egyrészt 2010-ből hirtelen nem ugrik be tucatnyi fantasztikus diadal, rá-adásul a számvetés időszaka amúgy is lejárt már. Inkább tekintsünk előre! Vajon egy év múlva milyen versikét lehet majd írni 2011-ről? Ha a labdarúgó-válogatott kvalifikálja magát a 2012-es Európa-bajnokságra, bizonyára ódákat zengünk majd a csapatról.

Egervári lesz a magyar Mourinho, az éles-eszű taktikus, a mágus, aki szelet varázsolt a magyar foci régóta ütött-kopott vitorlájába. Dzsudzsákék pedig valószínűleg kapásból 21. századi Puskássá avanzsálnak, vagy aranylábú mesehőst fogunk faragni belőlük, akik a semmiből indulva a csúcsig jutottak. A többi sportágban idén már az olimpia lesz a célkeresztben. Jut majd a dicshimnuszból a kajak-kenusoknak, a vb-n brillírozó úszóknak, talán a női és a férfi kézilabda-válogatottak is kapnak néhány jó szót. Mindezeket persze csak akkor ismerjük el, ha az élmezőnyben végeznek. A vívóknak  tekintettel a hagyományokra  szintén meg kell majd izzadniuk az elismerésünkért, meg azért, hogy bebiztosítsák részvételüket a londoni olimpián.

Ha buknak a mutatványok, persze mindjárt más lesz a helyzet. Az örömóda helyet drámát kreálunk, amelynek főszereplője a tehetségtelen tréner, a tékozló focista, az önbizalom-hiányos úszócsillag és a balhés kajakos négyes lehet majd. Túlsztárolt, elkényeztetett élsportolók, nulla utánpótlás, kriti- kán aluli létesítményhelyzet, rosszul működő rendszer.

Igen, azt gondolom, hogy ez (és a következő) esztendő a honi sportban a végletek időszaka lesz, az elmúlt másfél-két évtizedet lezáró választópont. A szélsőséges megnyilvánulások lerombolhatnak, de akár fel is építhetnek valamit. Talán épp ezektől függ, hogyan vészeljük át a korszakváltást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!