Olvasó

2012.06.21. 06:07

Melyik ágazat nincs ma krízishelyzetben?

Nem mindennapi feladatot vállal magára a kormány azzal, ha valóban tartani akarja magát a 62 éves kornál idősebb közalkalmazottak kötelező nyugdíjaztatási tervéhez.

Barták Péter

Ez ugyanis lényegesen átrendezheti a költségvetés pénzügyi viszonyait. Mert igaz ugyan, hogy jelentős összegeket lehet megtakarítani a legidősebbek és a fiatalok bérkülönbségén, de a költségvetésbe befolyó járulékok is annyival kevesebbek lesznek, nem is beszélve a hirtelen felduzzadó nyugdíjaslétszámról, a nekik kifizetendő nyugdíjak összegéről. Érdekes, hogy más országok éppen a nyugdíjkorhatár meghosszabbításán törik a fejüket, mondván: dolgozzanak minél hosszabb ideig a munkavállalók, hiszen addig is értéket termelnek, és nem nyugdíjat kell fizetni nekik a megtermelt javakból. Viszont abban szintén van logika, hogy a munkanélküliség talán úgy is csökkenthető, ha a nyugdíjaskorúak valóban nyugdíjba mennek, és átadják a munkahelyüket a fiatalabbaknak. Persze nem véletlen, hogy elsőként az egészségügyi ágazat tiltakozik ez ellen, mégpedig nem is akármilyen szinten: maga Szócska Miklós államtitkár fejtette ki, hogy szerinte az elgondolás az agázat krízishelyzete miatt nem megvalósítható. De melyik ágazat nincs manapság krízishelyzetben?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!