Olvasó

2012.11.03. 08:13

Önkormányzat, te drága!

Kemény lesz a 2013-as év is. Az önkormányzatok egy része úgy vélekedik, rosszul jár az iskolák, illetve az államigazgatási feladatok államosításával. Adatok, tények nélküli szándéknyilatkozatokat kell tenniük, és vállalniuk a felelősséget egy esetleges rossz döntés miatt.

Nagy Imre

A közelmúlt borúlátó nyilatkozatait, miszerint jövőre a legtöbb önkormányzat a mainál is rosszabb helyzetbe kerül, eleddig számos tény bizonyította. Az oktatási feladatok és az államigazgatás államosításával párhuzamosan nyilván megvonják a közoktatási normatívákat, a helyi személyi jövedelemadó helyben maradó nyolc százalékából három marad, elvonják a gépjármű adó negyvenöt százalékát, az illetékbevételeket, és tetemes összeget nyel be az Emberi Erőforrás Minisztérium, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - szólnak az előrejelzések.

A költségvetés tervezete szerint az önkormányzatok csaknem négyszáz milliárddal kapnak kevesebbet, mint az idei évben. Mindehhez a mára felhalmozódott 1200 milliárd forintnyi önkormányzati adósság társul. Ám megvillant egy reménysugár: az állam 1956 önkormányzattól összesen mintegy 612 milliárdnyi adósságot vesz át. Az örvendetes döntéssel felcsillan a lehetősége annak, hogy nem csupán a feszesen gazdálkodó testületek menekülnek meg a csődtől, hanem azok is, amelyek pazarló módon, hitelt hitelre halmozva gazdálkodtak. Mielőtt valaki rámsütné az „örök elégedetlen” bélyegét, azt közösen is beláthatjuk, hogy ekkora összeget csupán a költségvetés tételeinek átcsoportosításával nem lehet előteremteni, és a stagnáló gazdaság sem képes kitermelni a szükséges támogatást. Nem is szólva arról, hogy ma még senki sem tudja, milyen formában, a bankokat mennyire „lenyúlva” történik mindez. No persze a pénzintézeteket nem kell félteni.

Félteni megint a kisembert kell, akinek a pénztárcáján előbb-utóbb mindez jelentkezik. No tessék, már megint itt tartunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!