Olvasó

2013.07.22. 09:26

Közhasznú, vagy közmunka

Az elmúlt években szembesültek erőteljesebben az önkormányzatok, cégvezetők, s talán még a munkaügyi központok is azzal a ténnyel, hogy a hasonló hangzású szavak jelentősége mögött jelentős különbségek is megállapíthatók, elsősorban a munkavégzés finanszírozása és szervezése vonatkozásában.

Egyre többhelyi önkormányzat ismerte fel, hogy a szűkös anyagi helyzete kapcsán, a szociális ellátást, mint nagy költségtényezőt,új alapokra kell tenni. Az állami szabályozások ezt segítették a törvényi háttér megteremtésével. Innét már csak a helyi ambíciók, újra értelmezések, alakították a kezdeményezéseket, s persze a megvalósulást is. Hogy mindenki értse, nem szívesen adtak ki szociális segélyeket, ellenszolgáltatás,vagy meghatározott feltételek teljesülése nélkül.

Az egyik ilyen példa, a felkínált munkalehetőség, munkanélküliek számára. De ehhez feltételeket kellett teremteni, értelmes feladatokat kellett kitalálni, eszközparkot kellett létre hozni.A pápai kistérségben megemlíthetem Lovászpatona, Csikvánd, Nagygyimót települések ez irányú fejlesztéseit, látványos tevékenységeit.

A nagygyimóti példával élve elsőként civil szervezetek segítségével közösségi kert létrehozásával alapozták meg, majd a tapasztalatokra építve, tovább bővítették lehetőségeiket, most már tudatosan kihasználva,a helyi adottságaikat, a meglévő üres telkeiket, földterületeik saját célú hasznosítását. Megtervezték a növényféleségek, zöldségeskert, gyümölcsös kert, gabona, takarmány előállításának lehetőségeit.

A cél - a foglalkoztatottságon túl - ez esetben is a helyi intézmények, szociális igények,maximális kiszolgálása. Nem utolsó sorban említem a költségvetés kímélését, lehetőségek, fejlesztések, anyagi megalapozását. A megtermelt javakbóljelentős és konkrét segítséget tud adni az önkormányzat, mindazoknak,akik leginkább rászorulnak. Nagy családosok, idősek, betegek stb.

A téli tüzelővel, burgonyával, más zöldség félékkelgyümölcscsel való segítségnyújtást valóban értékelik a lakosok,elosztásuk nem egy személyhez kötött ezért igazságosabb is, a helyben termelt növények iránt a bizalom is nagyobb.Az már csak hab a tortán, hogy a konyhakert az óvoda közelségébe került, hogy a jól képzett, s ilyen feladatokra fogékony, gyakorlott óvónőink szívesen viszik a gyermekeinket a kertbe ügyködni.

 

Fotó: Németh Zoltán



Az  ültetés, gondozás, szüretelés, ezen termékek fogyasztása, vagy feldolgozása, esetenként sütemény készítése olyan példaértékű, s gyermekek által kedvelhető tevékenység,amely megalapozhatja minden gyermek életének ilyen irányú orientáltságát, de mindenképpen élménydús tapasztalat szerzését.

Az általunk létrehozott Bor és Kertbarát Kör mint civilszervezet, támogatja a helyi önkormányzat ilyen irányú kezdeményezéseit. Azonban azt is pontosan látni kell, hogy csak civilekre nem lehet alapozni az ismert nehézségek miatt, de az összefogás kimozdíthat egy-egy települést abból a megszokásból, hogy széttárjuk a karjainkat és közöljük: a költségvetésben nincs rá pénz.

A leírtak tovább fejleszthetők a helyi piacok kialakításával,működtetésével. A városok felkarolásával kis üzletek kedvezményes feltételeinek nyitásával, ahol a helyi termékek feleslegeinek értékesítésére adnak lehetőségeket, a termelők megnevezésével. Mi Nagygyimóton e célok elérésére törekedve, igyekszünk megteremteni a feltételeket, mind ahhoz, hogy a lakosság érezze:jó itt biztonságban élni.

 

Németh Zoltán
Bor és Kertbarát Kör Elnöke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!