Olvasó

2014.01.06. 12:57

Hatvanhat németbányai mécses

Németbánya történetében szomorú nap Vízkereszt ünnepe.

Kiss Albertné

Hatvanhat évvel ezelőtt 51 családot, közel 300 személyt érintett az a politikai döntés, melynek következtében ezen a napon elűzték hazájukból az ártatlanul németajkú lakosokat. Azóta is fájó emlék ez a kitelepítetteknek és az itt maradottaknak.

A németbányai megbékélési kápolna a kitelepítés 50. évfordulójára épült. Fotó: Kiss Albertné

Nem a nép, nem a magyar nemzet, hanem egy hibás politika taszította ki hazájából a 18. század közepén Magyarországra betelepült németeket. A családjuktól elszakított kiűzöttek szétszóródtak a világban és megpróbáltak magyarországi németként, németajkú magyarként új célokat kitűzve, hitükkel, szorgalmukkal helytállva megbékélni sorsukkal. A németbányai megbékélési kápolna a kitelepítés 50. évfordulójára épült, 1998-ban. Azóta is azt hirdeti, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg embereknek származásuk és nemzetiségük szerinti megkülönböztetése, és hogy a megbékélés az egyetlen járható út.

Ezen gondolatok jegyében emlékezett Rudi Péter plébános a Vízkereszt előestéjén megtartott szentmise alkalmával a kitelepítettekre.

Az emlékezők 66 mécsest gyújtottak az emlékkápolna falainál, majd Draskovics Balázs, a Németbányai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke koszorút helyezett el az elűzöttek emlékére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!