Olvasó

2014.06.23. 14:00

Országos rekorder vadcseresznyefa a Bakonyban

Porva - Az idős vagy szokatlanul nagy fákat régebben is becsben tartották, és nem ritkán legendákat fűztek hozzájuk, például Balatonakarattyán a Rákóczi szilfához. Az utóbbi időben, szélesebb körben is divatossá vált a nagy fák felkutatása, lelőhelyük térképen való rögzítése, nyilvántartásba vétele, valamint adatbázisba való feltöltése.

A vadcseresznye, más nevén madárcseresznye (Prunus avium) a Bakonyban is széltében elterjedt, nagyon gyakori fa. Azt azonban valószínűleg nem sokan tudják, hogy a jelenleg ismert legnagyobb hazai vadcseresznyefát a Bakonyból tartjuk számon. Az egyed Porva közigazgatási területén, a Hódos-ér-völgy és a Cuha-völgy között húzódó hegyvonulaton (Kopasz-hegy) található, felfedezője Jandala Attila zirci erdész. (Koordinátája: 47°19 50.70 É 17°49 53.82 K, törzsének körmérete: 467 cm).

Sajnos három vastag oldalága már letörött, de szerencsére a koronáját tartó főága egészséges, reméljük, még sokáig dacol az idővel. Érdekes, hogy az országos adatbázisban szereplő kilenc vadcseresznyefa közül hét bakonyi.

Fontos tudni, hogy a nagyság megítélése szempontjából a fának nem a magassága a mérvadó, hanem törzsének a talaj szintjétől számított 130 cm-es szakaszán regisztrált legkisebb körmérete. A cseresznyefa esetében a listába kerüléshez szükséges minimális körméretet 300 cm-ben szabták meg. Végezetül nem hagyhatjuk szó nélkül a szerintem igen fontos tényt, hogy a nagy fák iránti érdeklődés felkeltésében jelentős szerepet játszott Pósfai György: Magyarország legnagyobb fái Dendrománia (Alexandra Kiadó, 2005) című, képekkel bőségesen illusztrált, hiánypótló műve, amelyet élvezet lapozgatni.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!