Olvasó

2014.12.10. 20:00

Bányászati múzeumban a diákok

Felejthetetlen programsorozatban vehettek részt a Fekete István–Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium diákjai az Ajkai Bányászati Múzeum szervezésében.

Angermayer Judit muzeológus olyan tematikát dolgozott ki, amely során a helytörténeti szakkörös gyerekek ellátogathattak a bakonyi bányászkodás néhány jellemző helyszínére.

Ajka–Csingerben a szénbányászat, Halimbán a bauxit, Úrkúton pedig a mangán kitermelésének körülményeivel ismerkedhettek meg Horváth Károly bányamérnök, Tóbel János polgármester és Dukán József geológus segítségével.

Ipartörténeti barangolások címmel múzeumpedagógiai projekt részesei voltak az ajkai gyerekek.

A felső tagozatosok nemcsak a bányászat eszközeiről, az ásványok gazdasági szerepéről hallhattak érdekes előadásokat, hanem bemutató tárlókban és a korábbi fejtések színhelyén, kőzettárban, tematikus parkban szerezhettek tapasztalatokat. Emellett a bányászcsaládok mindennapjaiba is bepillantást nyerhettek, amikor egy délutánt töltöttek a bódéi közösségi ház gazdag helytörténeti anyagának megismerésével. A négy héten át tartó tematikus sorozat anyagáról és a bányászatról változatos feladatlapokat oldottak meg – tudtuk meg Badicsné Matting Mária szakkörvezetőtől.

A hasonló múzeumpedagógiai programoknak nagy szerepük van az élmény alapú kompetenciafejlesztésben, a hatékony iskolai oktatásban.

Badicsné Matting Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!