Olvasó

2015.02.19. 21:25

Ma már mindenki elérhető

Sok olyan közösségi oldalnak voltunk részei vagy csak ismertünk, melyek az idő múlásával törlődtek a köztudatból, majd végül az internetről is. 2004-ben viszont egy olyan oldal kezdte meg működését, amelyen azóta is folyamatosan gyarapodik a felhasználók száma: a facebook.

Mindenki másképp vélekedik ennek használatáról, értelméről és szükségességéről, de elsősorban én most személyes tapasztalataimat, gondolataimat foglalnám össze.

Talán pont az új technikáknak: mobilnetnek, wifinek és az ezek által telefonról is megnyitható közösségi website-nak köszönhető, hogy most már szinte mindenki könnyen elérhetővé vált Fotó: Kovács Bernadett

A facebookról alkotott véleményük szerint szerte a világon megoszlanak az emberek. Vannak, akik szélsőségesen közelítenek az ügyhöz. Nem regisztráltak vagy törölték magukat, hallani se akarnak az egészről, mert értelmetlennek és károsnak gondolják. Velük szemben állnak azok, kik rendszeresen használják és nélkülözhetetlen-nek tartják a mindennapokhoz. Köztük vannak a konkrét álláspontot nem mutató személyek. Ők csak sodródnak az árral és próbálnak alkalmazkodni a kor divatjához, esetleg kihasználják a modern technikákat.

Sokan hiszik azt (és sokszor igazuk is van), hogy az emberek facebook-függősége rossz hatással van rájuk és kapcsolataikra, de ezt nem általánosíthatjuk. Előfordul, hogy egyes fiatalok több időt töltenek az interneten, mint a szabadban, és inkább chatelnek ahelyett, hogy barátaikkal közös programokat terveznének. Ez viszont nem feltétlenül a közösségi oldalak miatt van. Vegyük észre, hogy a web az egész világot tárja elénk, s így mindenkinek, aki kezelni tudja, lehetőséget ad a végtelen böngészésre és arctalan ismerkedésre. Ám téves az a feltevés, miszerint az egész nap aktívan facebookozó diákok kevesebbet beszélgetnek, találkoznak másokkal. Talán pont az új technikáknak: mobilnetnek, wifinek és az ezek által telefonról is megnyitható közösségi web-site-nak köszönhető, hogy már szinte mindenki könnyen elérhetővé vált. Úgy vélem, a fiatalok kényelmesebben tudnak kommunikálni egymással, és így találkozót is szinte azonnal meg tudnak beszélni. Láthatjuk, a másik mikor volt fenn legutóbb, és megnézte-e, amit írtunk neki. Így merőben megváltoztatja az eddigi viszonyunkat társainkkal.

Ez a virtuális tér közelebb juttatja az embereket egymáshoz, akármilyen távol is legyenek. Barátainkkal, rokonainkkal normál esetben, ha külföldre utaznak vagy ott élnek, nehezen tudnánk kapcsolatot tartani. Ennek segítségével szinte minden tevékenységükről, amit megosztanak velünk, tudhatunk. Mivel a világ majdnem minden részén elérhető, ezért az adott személy is egyszerűen tud visszajelezni nekünk. Mindezeket szem előtt tartva maradjunk óvatosak az adatainkat illetően, de bátran fedezzük fel és használjuk a folyton bővülő lehetőségeket és korunk tudományainak új találmányait.

Szeifert Nóra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!