Olvasó

2015.11.23. 09:47

Mézes reggeli Veszprém megyében

Idén is megrendezték a szlovén ötlet alapján indított Mézes reggeli programsorozatot a hét utolsó munkanapján, pénteken. A program célja, hogy a kisiskolásokat, óvodásokat megismertessék a mézfogyasztás előnyeivel, népszerűsítsék a méz jótékony hatásait.

Olvasó

A méz 11 féle vitamint, 30 féle ásványi anyagot és 19 féle aminosavat tartalmaz, emellett növeli a szervezetünk ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését, erősíti a szívet, és még hosszan sorolhatnánk pozitív hatásait. A méz főleg gyümölcs- és szőlőcukorból áll, ezért kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra.

A magyar mézek a világviszonylatban is elismertek. Hazánkon kívül tiszta akácmézet nem, vagy csak nagyon magas áron értékesítenek külföldön. Magyarország az éves termelési eredményeitől függően (15–30 000 tonna/év) az EU tagországain belüli mézkereskedelem akár 40–45%-át képes kielégíteni, s ez a világ méztermésének 3–4%-át is jelentheti.

Az országos felhívásra megyénkben több település csatlakozott. A veszprémi Rózsa Úti Általános Iskolában Simon Péter tartott előadást, az Egri Úti Körzeti Óvodában Purger Imre, a balatonfüredi Fekete István Speciális Iskolában Tóth Péter (megyei főszervező) és Máté Dávid, a pécselyi Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskolában és a felsőörsi Malomvölgyi Általános Iskolában pedig Illés András.

Az előadást tartó méhészek a bemutató, prezentáció megtartása után mézes kenyeres reggelire hívták meg a gyermekeket, melyhez a mézet a termelők ajánlották fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!