Olvasó

2016.12.30. 13:56

Munka nélküli számla, számla nélküli munka

Pár évtizeddel ezelőtt a Balaton-felvidék községeiben – mindenki örömére – megoldották a szennyvízelvezetést.

Olvasó

Ezután évente jöttek ellenőrizni, hogy nincs-e valami probléma az átemelő szerkezettel. 1910-től Balatonalmádiból jött egy Attila keresztnevű úriember egy szürke kis furgonnal, és a speciális szerszámaival kitisztította a szennyvízaknát és az átemelő motort. Amikor végzett a munkával, betette egy műanyag zsákba az összegyűjtött szemetet, majd a szennyvízakna fedelébe fúrt, és ólomzárral jelezte, hogy mikor volt ott. Ezt a munkát hosszú éveken át rendszeresen elvégezte.

1915-ben megállt a házunk előtt egy csodaszép, nagy, piros, zárt teherautó. Először azt gondoltam, hogy tűzoltók jöttek a kéményeket ellenőrizni. Kisült, hogy Attila helyett a vízközmű-szolgáltatás emberei jöttek. A meseautó betolatott a vízaknáig, és négyen megkezdték a szakszerű munkát. Két férfinál különböző méretű csövek voltak, egynél a már általam ismert szerszámok, egy pedig az akna mellett figyelte a munkálatokat, kezében számlatömböt tartva.

Amikor az akna oldaláról lekotorták a szennyeződést, a vastag csövet tartó szólt az ötödik embernek, aki a gépkocsivezető volt, hogy kapcsolja be a szippantómotort. Ezután a másik főcsővezető szólt a sofőrnek, hogy most az ő csövére kapcsoljon, melyik erősen leverette az oldalfalon maradt szennyeződést. Ezt a műveletet megismételték háromszor. Lassan tiszta vízzel feltöltötték az aknát, és ellenőrizték, hogy az átemelőmotor működik-e.

A főnök kitöltötte az elvégzett munkáról a számlát, amit aláírtam, és az eredeti példányt megkaptam. Ezeknek a szakembereknek a munkája kétszer annyi időt vett igénybe, mint előző években az Attiláé. Tisztességesek voltak, mert semmi szennyet nem hagytak maguk után és a távozásukkor még a nagykaput is becsukták.

Ebben az évben, 2016-ban azonban nem jöttek. Számla viszont igen, amelyben ez áll: „Szennyvíz elvezetés és a tisztítás alapdíja".  Úgy látszik, elromlott a „meseautó". Nem baj! A fiam egyedül elvégezte ezt a munkát, Igaz, hogy számlát nem adott.

Dr. Bartalis Imre
Tapolca

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!