Olvasó

2017.02.11. 13:45

Kialudtak a fények Polányban

Magyarpolány - Február másodikán, azaz gyertyaszentelőkor aludtak ki a karácsonyi fények Magyarpolányban. A hagyományosan megtartott ünnepségre a rossz idő ellenére is szép számmal jöttek el a falu lakói közül.

Olvasó

A sváb falvakban korábban nem vízkeresztkor, hanem Gyertyaszentelő Boldogasszony napján szedték le a karácsonyfát és rakták el a betlehemi jászol kellékeit. A hagyomány eredetéről és bibliai hátteréről Grőber József polgármester beszélt az egybegyűlteknek. A korabeli zsidó szokás szerint a gyermek születése utáni 40. napon mutatták be az újszülöttet a templomban.

A hagyományos ünnepségre szép számmal jöttek el a falu lakói Fotó: Csepi Anikó

Ezt tette Mária is, amikor a kis Jézust elvitte a jeruzsálemi templomba, ahol az agg Simeon fénynek nevezte a gyermeket, aki a hitetleneket megvilágítja és dicsőségére lesz Izrael népének. - Az adventi várakozás fényei, amelyet a betlehemi születés templomából származó szeretetlánggal gyújtottunk meg a gyertyaszentelőkor, a most fellobbanó gyertya lángjában élnek tovább és hirdetik a megváltó jelenlétét.

Ez a fény világítsa meg lelkünket, irányítsa cselekedeteinket és melegítse szívünket - fogalmazott a polgármester. Az ünnepség a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Dalkör és a Magyarpolány Hangja vegyes kórus előadásában megszólaltatott, erre az alkalomra íródott dallal zárult.

Csepi Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!