Olvasó

2017.07.31. 19:57

Élmény és tanulás a halimbai tankertben

Az idei tanév tavaszi időszakában minden hónapban 10 fős csapattal ellátogattam a halimbai emlékház kertjébe.

Civil Tudósítónktól

A foglalkozások különböző témákra épültek. Márciusban az éledő természetet megfigyelése mellett, közösen építettük a rovarhotelt, és a tavaszi talaj előkészítő munkálataiban is aktívan bekapcsolódtunk. Áprilisban a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan tojáslesre indultunk. A diákok két táborra szakadva egy kiindulási pontból külön utakon járva keresték a „nyuszifészkeket”. A gondosan – hagymahéj felhasználásával – festett majd növénylevelekkel díszített tojásokat azonban nem adták ingyen: minden fészeknél a csapatokra egy kis „agytorna” várt, aminek megfejtése után lehetett csak tovább haladni a következő állomás felé.

A gyerekek nagyon lelkesen és örömmel keresték a tojásokat. Májusban a „Madarak és Fák napján” a szimbólumokkal és azok jelentésével ismerkedtünk. A kertbejárás keretein belül, csapatonként 4-4 állomást bejárva különböző szimbólumokat tartalmazó képeket kellett keresni. A feladat során a „megállóhelyek” egy-egy helyszínt szimbolizáltak, pl.: az Emlékház impozáns kútja a természetes és mesterséges vizes területeket, a pados pihenőkert egy közterületi parkot és a „vadon termő fajok” ágyásai egy erdőt jelenítettek meg. Május utolsó napján pedig újra végigjártuk a kertet. Megfigyeltük és megbeszéltük a március óta történt változásokat, s megismerkedtünk az épp akkor készülő Kneipp – féle mezítlábas ösvénnyel is. Minden alkalommal térkép segítette a tájékozódást. A kezdeti nehézségek után a gyerekek egyre magabiztosabban és ügyesebben tájékozódtak rajta.

A foglalkozások végén kellemes kikapcsolódást nyújtott a darts, a lengőteke és a karikadobáló. A tankerti munkát június közepén egy piknik partival zártuk. A gyerekek pozitív visszajelzéseiből felbuzdulva a következő tanévben is továbbfolytatjuk ezt a cselekvéssel és tapasztalatszerzéssel járó tanulást. Köszönjük a lehetőséget és a segítséget az emlékház dolgozóinak, külön köszönettel tartozunk Imre Zsuzsannának, aki a szakmai segítségnyújtás mellett, minden alkalommal jó házigazdaként kalauzolt bennünket.

Schvarczkopf Anita

gyógypedagógus

Dr. Szalai Miklós Általános Iskola Halimba

Címkék#Halimba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!