Lőrintepuszta

2022.11.21. 12:00

Egy eltűnt nemesi uradalom nyomában

Kolontár-Lőrinte- puszta gazdag történelmi múltra tekint vissza. A XVIII. század végén két részre szakadt Bezerédj család szerdahelyi ága birtokolta Lőrintepusztát.

olvasónktól/Czeidli József

A kúria több szakaszban épült, többször bővítették a klasszicista stílusú központi főépületet. Bezerédj (IV.) Mihály halála után fia, Beze­rédj Kristóf (Győr, 1817. május 10.–Budapest, 1889.) örökölte a birtokot. Tilhof Endre nyugalmazott ajkai könyvtárigazgató Devecseri életrajzi lexikonában megemlíti Devecserhez való kötődését. 1848. június 19-én a Devecser székhellyel szerveződő 46. és 47. számú Veszprém megyei nemzetőr kapitányság őrnagyává választották meg. Bezerédj Kristóf és felmenői is közvetlen kapcsolatban álltak Lőrintével. Sokan közülük itt is temetkeztek. A családi legenda szerint a következő tulajdonos a felpéczi Ihász família lett, egy árverésen vette meg Ihász Imre a lőrintei birtokot és a kúriát. 

 

1911-ben készült kép a több szakaszban épült és bővített épület­együttesről
Fotó: családi

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!