Jósággal, együttérzéssel

2017.09.21. 16:17

Magyar állampolgár lett két szír ortodox egyházi vezető

Az egyikük egy szír ortodox metropolita. A másikuk egy szír ortodox püspök. Mindkettejüket Áder János honosította június 12-i határozatával. Az eskütétel iraki kurd területen, Magyarország iraki főkonzulátusának erbíli képviseletén zajlott le.

Az állampolgársági eskütételről az Emberi Erőforrások Minisztériumának az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkársága tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint Sharaf Saman Matti Sharaf (egyházi nevén Nicodemus Daud Matti Sharaf) szír ortodox metropolitát és Azeez Raed Ablahad (egyházi nevén Mor Timothius Mousa A. Shamani) szír ortodox püspököt Áder János köztársasági elnök június 12-ei határozatával honosította.

Az állampolgársági eskütétel után Nicodemus Daud Matti Sharaf érsek köszönetét fejezte ki Magyarország köztársasági elnökének, Magyarország kormányának és a magyar népnek „jóságukért, együttérzésükért”.

Az érsek azt mondta: amikor az Iszlám Állam terroristái elüldözték őket otthonukból, úgy érezték, magukra maradtak. Az állampolgárság megszerzése – folytatta -, a Szír Ortodox Egyháznak nyújtott támogatás, a keresztény fiataloknak nyújtott ösztöndíjak sokkal többet jelentenek nekik, mint az anyagi vagy technikai segítség – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában