Amiből mindenki tanulhat

2017.09.29. 21:09

Megérkeztek Kárpátaljára a Reformáció 500 jótékonysági futás résztvevői

A Budapestről indult résztvevői, akiket Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége fogadott a nagydobronyi Irgalmas Samaritánius Református gyermekotthonban, amelynek lakóit a futást szervező Bethesda Gyermekkórház adományokkal, egészségügyi szűréssel segíti.

A négy nap alatt mintegy 370 kilométeres távot megtett futókat vezető Gui Angéla karitatív futónagykövet, az esemény kezdeményezője és szervezője az MTI-nek felidézte, hogy januárban járt a nagydobronyi gyermekotthonban és olyan pozitív példát látott, amelyről azt gondolta, ezt mindenkinek látnia kell.

„Egyben szerettem volna mindenkinek a figyelmét felhívni a futással arra, hogy így is lehet működtetni egy gyermekotthont. Azt tapasztaltam, nagyon nehéz az élet Kárpátalján, nagyon nehéz a kárpátaljai magyaroknak és nagyon nehéz egy árvaházban lakni, mégis a nagydobronyi egy olyan pozitív példa, amelyből mindenki tanulhat, hiszen az ott lakó fogyatékos és ép lányok minden nap tesznek valamit azért, hogy kenyér kerüljön az asztalra” – tette hozzá.

Gui Angéla azt is elmondta, hogy a futásban, amelynek a lényege az adománygyűjtés és a figyelemfelkeltés volt, mintegy ezren vettek részt, Magyarországon minden településen csatlakoztak – több százan –, főként gyermekek a futókhoz, így volt ez a határ ukrán oldalán is, Csaptól Nagydobronyig. Jelezte, hogy az árvaház több mint 60 lakójának pénzadományt, kozmetikumokat és édességet adnak át. Közölte, hogy szombaton néhány résztvevővel folytatja a futást Vereckére, ahol vasárnap délután érkeznek meg a honfoglalási emlékműhöz.

Velkey György, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt járt először a nagydobronyi gyermekotthonban, és azt tapasztalta az elmúlt években is, hogy ott olyan lélekkel és hozzáértéssel dolgoznak a gyermekekért, amiért minden segítséget megérdemelnek. Hozzáfűzte, azzal is szeretnék támogatni a gyermekotthont, hogy elvégzik a lakók a komplex szűrővizsgálatát, és akinél valamilyen betegséget állapítanak meg, annak a gyógyításáról is gondoskodni fognak.

A jótékonysági akcióhoz kapcsolódó, Én így segítenék címmel meghirdetett rajzpályázatra beérkezett mintegy 300 rajzot a gyermekotthon lakói bírálták el Herczegh Anita részvételével. A pályázatot Szabó Flóra, a budapesti XVI. kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskola 7. a osztályos tanulója nyerte, aki osztályával együtt három napot tölthet el Kárpátalján.

A jótékonysági futás résztvevőinek tiszteletére a gyermekotthon lakói ünnepi műsort mutattak be, amelynek keretében Herczegh Anita jelképesen átnyújtotta az összegyűlt adományokat.

Katkó László, a nagydobronyi gyermekotthon igazgatója köszönetet mondott a több száz kilométeres távot megtett futóknak a teljesítményükért, a Bethesda Gyermekkórháznak a támogatásért és Herczegh Anitának, amiért részt vett a jótékonysági akcióban.

Borítókép: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége beszélget az Irgalmas Samaritánius Református gyermekotthon lakóival a kárpátaljai Nagydobronyban 2017. szeptember 29-én.

MTI Fotó / Nemes János

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában