Ámokfutás

2017.11.06. 08:18

Már huszonhat halottja van a texasi lövöldözésnek, azonosították az elkövetőt

A dél-texasi Sutherland Springs templomában vasárnap délben egy ámokfutó lövöldözött. A sebesültek száma meghaladja a harmincat.

Azonosították a támadót, aki tisztázatlan körülmények között meghalt: az istentisztelet közben lövöldöző 26 éves férfi neve Devin Kelley volt. Tettének indítékairól a rendőrségnek egyelőre nincs sejtése, de azt közölték, hogy Kelley katona volt, és úgynevezett poszttraumatikus stresszben szenvedett.

A helyi rendőrség és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) képviselői a korábban megjelent információkat pontosítva azt közölték, hogy a támadó már a templom előtt lövöldözni kezdett, majd odabent folytatta az ámokfutást. A vérengzés után elmenekült, de a percek alatt kiérkező rendőrök üldözőbe vették, és mintegy nyolc-tíz kilométerre Sutherland Springstől utolérték.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templománál. Forrás: MTI /AP / Nick Wagner / Austin American-Statesman

Vasárnap este Freeman Martin, a texasi kormányzat közbiztonságért felelős hivatalának regionális igazgatója sajtótájékoztatót tartott, és elmondta: egy helybéli lakosnak köszönhető, hogy a tragédiának nem lett még több halálos áldozata. A férfi ugyanis a templom mellett lakik, és amikor meghallotta a lövéseket, azonnal fegyvert ragadott, átszaladt a templomba és fegyverét az ámokfutóra fogta, aki menekülni kezdett.

Korábban nem volt világos, hogy a támadót a rendőrök lőtték-e le, Freeman Martin most azt mondta, hogy amikor a rendőrség bekapcsolódott az üldözésbe, és megtalálta a lövöldöző Kelley kocsiját, a férfi már halott volt. Nem tudni, hogy öngyilkos lett-e vagy az őt üldöző helybéli lakos lőtte-e le. A támadó autójában több fegyvert találtak.

Egy várandós nő és több gyermek is meghalt

A vérengzés után Greg Abbott texasi kormányzó a Sutherland Springs közelében fekvő Stockdale városkában a rendőrséggel közösen sajtóértekezletet tartott. Hangsúlyozta, hogy Texas állam történetében eddig ez volt a legsúlyosabb tömeggyilkosság. A templomban 23 holttestet találtak, az épület előtt két agyonlőtt áldozat feküdt, és még egy ember kórházba szállítás közben halt meg.

Greg Abbott texasi kormányzó (k) sajtóértekezletet tart a tett helyszínénél. Forrás: MTI / AP/ Nick Wagner

Több mint harminc sebesültet ápolnak a stockdale-i kórházban, ahová helikopterekkel és mentőkkel szállították őket. Több sebesült válságos, életveszélyes állapotban van. Az orvosok nem adtak ki közleményt az állapotukról. A kormányzó elmondta: a halottak között ötéves és hetvenkét éves áldozat is van, életét vesztette egy várandós asszony és a lelkipásztor tizennégy esztendős lánya is.

Nem terrortámadás volt

Ann Stefanek, az amerikai légierő szóvivője közölte: az ámokfutó korábban az amerikai légierő tagja volt, 2010-től elbocsátásáig a légierő egyik új-mexikói támaszpontján a logisztikai részlegnél teljesített szolgálatot. A szóvivő közölte azt is, hogy Kelleyt 2012-ben hadbíróság elé állították, mert rátámadt a feleségére és a gyermekére. Ezután lefokozták, majd később elbocsátották a légierőtől.

Két nő megöleli egymást a templomnál, ahol a merénylet történt. Forrás: MTI / AP / Nick Wagner / Austin American-Statesman

A rendőrség a vasárnap esti újabb tájékoztatóján közölte azt is, hogy Kelley 2016-ban vásárolta a fegyvert, és bár San Antonio mellett lakott, egy coloradói lakcímet adott meg. A szükséges rubrikába pedig azt írta be, hogy büntetlen előéletű.

A rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai vasárnap átkutatták az ámokfutó lakását, és amerikai sajtójelentések szerint vizsgálják a közösségi oldalakat is. Az AP amerikai hírügynökségnek rendőrségi források kizárták a terrortámadás lehetőségét.

Amerika ismét gyászol

Vasárnap este Sutherland Springsben virrasztást tartottak a tömeggyilkosság színhelyén, a baptista templom mellett.

A Tokióban tartózkodó amerikai elnök, Donald Trump Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatokkal és családtagjaikkal. Sajtótájékoztatóján pedig így fogalmazott:

„Ördögi tett volt, amelyet azon a szent helyen követtek el, ahol az áldozatok és családtagjaik fohászkodtak. Szavakba sem tudjuk önteni azt a fájdalmat és gyászt, amelyet mindannyian érzünk, és elképzelni sem tudjuk azoknak a szenvedését, akik szeretteiket veszítették el.”

Az elnök hozzátette: „ilyen időkben” az amerikaiak azt teszik, amiben a legjobbak. „Összefogunk. Összekapaszkodunk, és könnyeinken és szomorúságunkon keresztül mutatjuk meg, hogy erősek vagyunk” – hangsúlyozta.

Gyászolók gyertyás virrasztással emlékeznek az áldozatokra a település baptista templománál. Forrás: MTI / AP / Darren Abate

Barack Obama volt elnök is Twitter-üzenetet tett közzé. A volt elnök „gyűlöletből fakadó cselekedetnek” minősítette a történteket, és leszögezte, hogy „Amerika együtt gyászol a családokkal”, és a túlélők jobbulásáért szorít. „Isten adjon nekünk bölcsességet, hogy konkrét lépéseket tegyünk az erőszak és a fegyverek számának csökkentése érdekében” – tette hozzá Obama.

Az ő elnökségének idején, 2015-ben egyébként szintén követtek el tömegmészárlást egy templomban, a dél-karolinai Charlestonban: a 22 éves Dylan Roof 2015. június 17-én nyitott tüzet fekete hívőkre bibliaóra idején, és megölt kilenc embert. A támadót azóta halálra ítélték.

Borítóképünkön imádkozó hívek csoportja a merénylet utáni gyertyás virrasztáson. Forrás: Suzanne Cordeiro / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában