Az elnök embere

2017.12.02. 00:35

Bűnösnek vallotta magát Trump extanácsadója

Michael Flynn nyugalmazott tábornok ellen nem sokkal korábban emeltek vádat hamis tanúzás miatt. Azzal vádolják, hogy hazudott az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) Szergej Kiszljakkal, a Washingtonba akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól.

A vádirat szerint szándékosan tett hamis tanúvallomást az FBI-nak január 24-én, azt állítva, hogy Kiszljakkal nem egyeztetett az Oroszország ellen elrendelt szankciókról 2016 decemberi találkozójuk alkalmával.

Hírforrások szerint Flynn vádalkut kötött a nyomozókkal, amelynek keretében beismerte, hogy Trumpnak az elnöki teendők átvételéért felelős csapat egy magas rangú tisztviselője – és nem az elnök maga – utasította arra, hogy felvegye a kapcsolatot orosz tisztségviselőkkel tavaly decemberben, miután a milliárdos üzletembert elnökké választották.

Az ABC News amerikai hírtelevízió azonban egy Flynnhez közeli forrásra hivatkozva azt írta, hogy a volt tanácsadó hajlandó maga Donald Trump ellen is tanúskodni arról, hogy az amerikai elnök utasította a kapcsolatfelvételre az oroszokkal. A hírtelevízió emlékeztetett arra is, hogy Trump állítólag azért menesztette James Comey-t, az FBI korábbi igazgatóját februárban, mert Comey nem volt hajlandó leállítani a nyomozást Flynn ellen.

Az ABC News kiemelte azt is, hogy Flynn mintegy félmillió dollárt (131 millió forintot) kapott külföldi kuncsaftoktól különböző tanácsadói munkákért, illetve előadásokért. Némely munkákat Flynn nem tüntette fel a nemzetbiztonsági átvilágításokon vagy vagyonbevallásában, és azt is késve közölte, hogy cége a török kormány érdekében folytatott lobbitevékenységet.

Az NBC News hírcsatorna az ügyre rálátással bíró két személyre hivatkozva ugyanakkor tudni véli, hogy Jared Kushner, Trump veje és tanácsadója utasította Flynnt 2016. december 22. körül, hogy vegye fel a kapcsolatot orosz tisztségviselőkkel egy Izraelt érintő ENSZ biztonsági tanácsi határozat miatt.

A szenátusi hírszerzési bizottság, amely a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozás szálait vizsgálja, pénteken közölte: Jared Kushnert szeretnék ismét meghallgatni Michael Flynn beismerő vallomása nyomán. „Vannak néhányan, mint Kushner úr és mások, akiket ismét szeretnénk meghívni” – mondta Mark Warner, a szenátusi hírszerzési bizottság demokrata párti alelnöke.

A Fehér Ház szerint az a tény, hogy Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója bűnösnek vallotta magát, csak a nyugalmazott tábornokra nézve terhelő. Az amerikai elnöki hivatal hozzátette: Flynn – az FBI előtt elhangzott – hamis tanúzása tükrözi azt, hogy hamis állításokat tett fehér házi tisztségviselőknek, ami lemondásához vezetett.

Maga Flynn közleményben tudatta: családja és az Egyesült Államok érdekében döntött úgy, hogy bűnösnek vallja magát és együttműködik az állítólagos orosz beavatkozás kivizsgálásával megbízott Robert Mueller különleges ügyész hivatalával. Hozzátette: nehezen viselte azt az utóbbi hónapokban, hogy tévesen árulással vádolták, de belátja, hogy a bíróság előtt elismert tettei helytelenek voltak. „Teljes felelősséget vállalok a tetteimért” – közölte.

Robert Mueller javaslatára a múlt hónapban már vádat emeltek a mások mellett a megbuktatott Viktor Janukovics oroszbarát ukrán elnökkel összefüggésbe hozott Paul Manafort, a Trump-kampány volt igazgatója, az egyik volt munkatársa, Richard Gates és a kampány egyik volt önkéntese, George Papadopoulos külpolitikai tanácsadó ellen.

Michael Flynnt a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásról folyó vizsgálat egyik központi alakjaként tartják számon. Kinevezése után alig 23 nappal mondatta le Donald Trump, miután kiderült, találkozott és megbeszélést folytatott a Washingtonban akkreditált akkori orosz nagykövettel, de erről nem számolt be sem az elnöknek, sem Mike Pence alelnöknek.

Flynn a múltban személyesen is találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és gyakran szerepelt a Kremlhez közelinek tartott RT oroszországi székhelyű nemzetközi hírtelevízió politikai műsoraiban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában