csak a támadó sérült

2017.12.31. 08:41

Túszejtés dráma nélkül Ukrajnában

Kiszabadították az összes túszát annak a támadónak, aki a gyanú szerint pokolgépet erősített magára és egy postahivatalt akart kirabolni a kelet-ukrajnai Harkovban – jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök a Twitteren szombat este.

Az ukrán rendőrség szerint a pokolgépes támadó tizenegy embert, kilenc felnőttet és két gyereket ejtett túszul a postahivatalban. A túszoknak nem esett baja, kiszabadításukra azután került sor, hogy a rendőrség különleges alakulatai megrohamozták az épületet. A rendőrségnek az egyik túsz nyitotta ki a posta bejáratát, így sikerült behatolniuk.

A túszejtő, akit egyelőre nem azonosítottak, ki akarta rabolni a postát, de a hatóságok gyors kiérkezése miatt túszokat ejtett. Hozzá kell tenni, hogy a pokolgépes robbantással fenyegetőző férfi a rohamot megelőzően elengedett öt túszt: három nőt és a két gyereket.

A támadót egyelőre nem azonosították, de Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közzétett egy képet egy vérző fejű férfiról, aki közlése szerint a túszejtő volt.

Oleh Beh harkivi rendőrfőnök közölte: a férfiről azt tudni, hogy drogproblémái vannak. Hozzátette: elfogásakor könnyebb sérüléseket szenvedett, és nem volt józan állapotban. Túszai azt mondták, hogy az incidens során alkoholt fogyasztott.

A rendőrség korábban azt mondta, hogy folyamatosan tartották a kapcsolatot a férfival a túszok telefonjain keresztül. A támadónak nem voltak követelései, nyugodt hangnemben beszélt a rendfenntartókkal.

A férfi a posta alkalmazottait és kuncsaftjait ejtette túszul, a hatóságok úgy szereztek tudomást a támadásról, hogy az egyik túsz felhívta a rendőrséget.

Az egyik gyerek elmondta, hogy a férfi azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja magát, és közölte az is, hogy agydaganatos. A túsztárgyalás során felemlegette a minap végrehajtott túszcserét az ukrán hadsereg és a kelet-ukrajnai szeparatista erők között. Állítólag valamit nehezményezett a fogolycserével kapcsolatosan, de az ukrán hatóságok erről nem közöltek több információt.

Kijev és az önkényesen kikiáltott két szakadár „népköztársaság” között szerdán jött létre a fogolycsere, ami a csaknem négy éve tartó fegyveres konfliktus alatt az eddigi legnagyobb létszámú volt, és amire majd két évet kellett várni. Az eredeti egyezségben a szakadárok 74 fogvatartott elengedésébe egyeztek bele, cserébe Kijevtől 306 ember szabadon engedését igényelték. A végleges adatok szerint Kijev 233 embert adott át a szakadároknak, a listán szereplő többi személy ugyanis elutasította, hogy átadják. Egy ukrán nő, akit azért börtönöztek be a szakadárok, mert az ukrán fegyveres erőknél szolgált, szintén a maradást választotta, arra hivatkozva, hogy ugyan ukránpárti nézeteket vall, de családtagjai a szakadár megszállás alatti Donyeckben élnek.

Borítófotó: Rendőrök behatolnak egy harkivi postahivatalba, ahol egy feltehetőleg pokolgéppel felfegyverkezett túszejtő tizenegy embert – kilenc felnőttet és két gyermeket – tart fogva 2017. december 30-án. A rendőrség épségben kiszabadította az össze túszt és őrizetbe vette a férfit, aki postrablási kísérletének meghiúsítása miatt ejtett túszokat. (MTI/EPA/Pavlo Pahomenko)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában