Köpönyegforgatás

2018.03.13. 11:21

A magyar civil törvényt másolnák a kanadai liberálisok

Egy olyan ország fontolgatja most a külföldi finanszírozású szervezetek megregulázását, amelynek külügyminisztere egy éve kiábrándítónak nevezte a magyar civil törvényt Twitter-bejegyzésében.

Civil törvény készül Kanadában, méghozzá liberális kezdeményezésre – adta hírül nemrégiben a külföldi sajtó. A liberálisok meglepő módon amiatt aggódnak, hogy külföldről finanszírozott szervezetek beavatkozhatnak Kanada demokratikus folyamataiba, és befolyásolhatják akár a választásokat is. Javaslatuk szerint fel kell deríteni a kormányzatot befolyásoló szervezetek hátterét is, hogy honnan irányítják azokat, és hogyan használják fel a kanadaiakról gyűjtött adataikat és információikat. Ha az elképzelés bárkit is kísértetiesen emlékeztetne például a magyar civil törvényre, jobb, ha eszébe vési, az ilyen jellegű szabályozás a kanadai demokráciát csak erősítheti, a magyart viszont gyengíti! – olvasható a gunyoros szentencia a Pesti Srácok cikkében.

Érdekes kanadai fejleményekre hívta fel követői figyelmét a CitizenGo keresztény civil szervezet a Facebook-oldalán. Mint írták, „csak nemrég indult el Kanadában a CitizenGo, de rögtön szabályozni akarnak bennünket a külföldi befolyásra hivatkozva”. A történet lényegében arról szól, hogy egy kanadai liberális miniszter asszony nemrégiben bejelentette, jobban a körmére kellene nézni a külföldről finanszírozott szervezeteknek, mert azok befolyásolhatják az ország demokratikus működését, sőt ellehetetleníthetik akár a kanadai választásokat is. Mivel hasonló indítványa korábban már a konzervatív oldalnak is volt, a különben madridi központú CitizenGo joggal élhet a gyanúperrel, hogy igazából ők húzhatták ki a liberálisoknál a gyufát. Mint Facebook-bejegyzésükben fogalmaztak:

„Az elképzeléssel nincsen semmi baj, nem titkolunk semmit, és természetes, hogy egy ország vezetői és állampolgárai tudni szeretnék, kik is azok, akik hozzájuk fordulnak.”

Az viszont különösen pikáns, hogy egy olyan ország fontolgatja most a külföldi finanszírozású szervezetek megregulázását, amelynek külügyminisztere egy évvel korábban még kiábrándítónak nevezte a magyar civil törvényt Twitter-bejegyzésében.

A kanadai liberális párt (CDA) képviselője, Chrystia Freeland akkor azt magyarázta: pártja „az átláthatóságra és a civil társadalomra, mint az egészséges demokráciák kulcsfontosságú alkotórészeire tekint”. Civil társadalom címén ugyanakkor a liberális miniszter asszony az NGO-kra, azaz nem kormányzati szervezetekre gondolt, amelyek közé a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány összes alszervezete is sorolandó.

Az ominózus liberális javaslatban az is előkerült, hogy a külföldi szervezetek hátterét is föl kell deríteni és nyilvánosságra kell hozni, valamint adatkezelési gyakorlatukat is föl kell tárni. Mivel a szabályozás több ponton is kísértetiesen emlékeztet a magyarországi civil törvényre, a CitizenGo fel is tette a kérdést:

„Liberális barátaink szerte a világon most hogyhogy nem érzik veszélyben a demokráciát?”

A CitizenGo keresztény civil szervezet tevékenységével a Pesti Srácok több alkalommal is foglalkozott.  Mint felidézik, az ő tiltakozásuk eredményeként kellett bocsánatot kérnie például Antoni Ritának és feminista aktivistacsoportjának botrányos, kereszténygyalázó performanszuk miatt. Nemzetközi viszonylatban ők emelték fel szavukat azon LMBTQ-plakátkampány ellen, amelyen gyermekekkel illusztrált képeken azt bizonygatták, vannak fiúk puncival, és lányok fütyivel. Kanadában pedig ők szerveztek aláírásgyűjtést azon diszkriminatív törvény ellen, amely a melegházasság és az abortusz elfogadásához kötötte a fiatalok nyári munkavállalását. A CitizenGo nemrégiben Madridban rendezett konferenciát, ahol többek között a nemváltó műtétek és hormonkezelések káros hatásairól is szó esett.

A Pesti Srácok cikke utal arra is, hogy a liberálisok javaslatával nemrégiben a külföldi sajtó is foglalkozott. A kanadai TheStar arról írt, hamarosan szigorúbban szabályozzák Kanadában a külföldi és belföldi szervezetek kampányainak finanszírozását. A portál értesülései szerint a kanadai Demokratikus Intézmények Minisztériumának hivatala elismerte: „megerősítő és tisztázó” szabályozások bevezetését fontolgatják a külföldről finanszírozott pártonkívüli szervezetekkel szemben, amelyek aktívan részt vállaltak a kanadai választási kampányban. Az új, szigorúbb, nagyobb átláthatóságot biztosító szabályozás olyan csoportokat érinthet, mint például a baloldali kötődésű, New York-i székhelyű Avaaz, vagy a keresztény-konzervatív CitizenGo, amelynek Madridban van a központja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában