mérgezés

2018.03.13. 17:33

Koránt sincs vége a Szkripal-ügynek

A Scotland Yard még sokáig vizsgálódhat.

Senior national coordinator for counter-terrorism Neil Basu walks away after briefing the press outside New Scotland Yard in central London on March 13, 2018. Moscow today called Britain's accusations of its involvement in the poisoning of a former double agent an attempt to "discredit" Russia and vowed to retaliate against any sanctions. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS

A Scotland Yard szerint hetekig eltarthat a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet körülményeinek vizsgálata.

Neil Basu, a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító szolgálatának újonnan kinevezett parancsnoka keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta azt is, hogy a Scotland Yard a vizsgálat jelenlegi szakaszában nem nevez meg gyanúsítottat.

Basu elmondta: a mérgezéses ügyben eddig 38 embert vetettek alá egészségi kivizsgálásnak, közülük 34-et tünetmentesen hazaengedtek. Egy ember ambuláns megfigyelése még tart, de ő sem mutat mérgezéses tüneteket.

Három beteget kezelnek kórházban: Szergej Szkripalt, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynökét, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét és lányát, Julija Szkripalt – a mérgezéses támadás két valószínű célpontját -, valamint azt a rendőrtisztet, aki szintén mérgezést szenvedett az ügy vizsgálatának kezdetén.

Szkripalék állapota válságos, a rendőré súlyos, de róla a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoka elmondta, hogy jól halad felépülése.

Basu keddi tájékoztatóján felfedte azt is, hogy Szergej Szkripalnak brit állampolgársága van, lánya orosz állampolgár.

A 66 éves Szergej Szkripal kettős ügynökként tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek (MI6), Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től.

Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, de 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során ő is távozhatott Oroszországból, és később Nagy-Britanniában telepedett le.

Hivatalos brit részről azonban most hangzott el első ízben, hogy Szkripal brit állampolgárságot is kapott.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a volt ügynök lánya március 3-án, szombaton érkezett Oroszországból a londoni Heathrow repülőtérre. Másnap délután édesapjával felkereste Salisbury városának The Bishop's Mill nevű pubját, majd betértek a Zizzi nevű étterembe. A sürgősségi szolgálatokhoz hozzávetőleg fél órával azután futott be az első hívás, hogy Szkripal és lánya távozott az étteremből. A kiérkező rendőrök az étterem előtt, egy padon találták Szergej és Julija Szkripalt, rendkívül súlyos állapotban.

Neil Basu elmondta: a volt orosz ügynök és lánya Szergej Szkripal piros BMW személyautójával érkezett a városközpontba, és egy szupermarket parkolójába álltak be. A londoni rendőrség terrorelhárítási vezetője kérte, hogy aki látta őket az autóban, tanúként jelentkezzen a rendőrségen.

Hozzátette: Salisbury lakossága jelentős további rendőri aktivitást tapasztalhat, akár még „sok héten át”.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a rendőrség aprólékos vizsgálattal törekszik mindazok azonosítására, akik „érdekesek lehetnek” a nyomozás szempontjából, de a Scotland Yard a vizsgálat jelenlegi szakaszában nem nevez meg gyanúsítottakat, sem olyanokat, akiknek személyét bármilyen okból érdekesnek tartja.

Theresa May brit miniszterelnök előző este, a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva bejelentette, hogy a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint orosz fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegmérget használták Szkripal és lánya megmérgezéséhez.

May közölte: a brit kormány „nagyon valószínűnek” tartja, hogy a gyilkossági kísérlet mögött Oroszország áll.

London kedd éjfélig kért magyarázatot Moszkvától a történtekre, és ennek elmaradása esetére szerdára intézkedések bejelentését helyezte kilátásba.

Az első utalást a lehetséges szankciók mibenlétére a műsorszóró engedélyek kiadásáért is felelős brit távközlési felügyelet (Ofcom) tette. Keddi nyilatkozatában közölte: a brit kormány szerdára kilátásba helyezett nyilatkozata után megvizsgálja, hogy a bejelentésből milyen következmények származhatnak az angol nyelven sugárzó orosz RT televízió nagy-britanniai műsorszolgáltatási engedélyére.

Az Ofcom közölte azt is, hogy kedden levélben fordult az ANO TV Novosti nevű, az orosz költségvetésből finanszírozott céghez, amely az RT televízió nagy-britanniai működési engedélyét birtokolja. A levél kifejti, hogy ha a brit nyomozó hatóságok arra a megállapításra jutnak, hogy az orosz állam törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen, az Ofcom ezt a megállapítást „jelentőséggel bíró” fejleménynek tekintené annak megítélése szempontjából, hogy az RT megfelel-e a nagy-britanniai műsorszolgáltatási engedély kritériumainak.

Borítókép: Neil Basu / Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában