jelentős többlet

2018.06.06. 17:15

Idén 550 milliárd forinttal több pénz jut az oktatásra

Rétvári Bence államtitkár szerint több ezerrel többen jelentkeznek ma pedagógusnak, mint korábban.

Az idei költségvetésben 2010-hez képest 550 milliárd forinttal több jut az oktatásra, ami a GDP 1,5 százaléka – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán Szobon.

Rétvári Bence (aki a térség KDNP-s országgyűlési képviselője), a Váci Tankerületi Központ pedagógusnapi ünnepségén elmondta, hogy az oktatásra fordított teljes összeg a nemzeti össztermék 5,2 százaléka, míg ez az arány az Európai Unióban 4,9 százalék.

Hozzátette, ez azt jelenti, hogy

többet fektetünk a jövőbe, aminek az egyik, nem elhanyagolható része a pedagógusok által hazavitt bér. Több ezerrel jelentkeznek többen ma pedagógusnak, mint korábban

- közölte.

Az államtitkár kiemelte, hogy mára négyezerrel több pedagógus került be a rendszerbe, ennek révén csökkent az egy pedagógusra jutó gyermekek száma. Míg 2010-ben 11,5 diák jutott egy pedagógusra, ma 10,3. Az Európai Unióban ez a szám 13,9, a visegrádi országokban pedig 12,6 – tette hozzá.

Rétvári Bence kitért arra,

a kormány megteremtette annak lehetőségét, hogy az iskolák az eddigi 10 százalék helyett 20 százalékkal térhessenek el a kerettantervtől, ami nagyobb szabadságot ad a helyi igények kielégítésére.

Verebélyi Ákos, a Váci Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, egy pedagógus számára a legszebb elismerés az, amikor évekkel később csillogó szemmel köszöntik a régi tanítványok és hálásan emlékeznek az iskolában töltött évekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában