Koreai konfliktus

2018.06.06. 06:16

Putyin bátor és érett döntésnek nevezte Trump és Kim csúcstalálkozóját

Donald Trump amerikai elnök "bátor és érett" döntést hozott azzal, hogy belegyezett a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Szingapúrban június 12-én tartandó csúcstalálkozóba - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai állami műsorszolgáltatónak (China Media Group) adott interjújában, amelyből részleteket hírügynökségek szerdán virradóra tettek közzé.

Putyin a kínai látogatása küszöbén adott interjúban elismerte, hogy számára a meglepetés erejével hatottak az észak-koreai vezetésnek a feszültségek enyhítése érdekében tett intézkedései. Ugyanakkor kifejezte reményét a tervezett csúcstalálkozó eredményességét illetően. „Végül is abban bízom, hogy ez a kétség kívül nagyon bátor és érett döntés, amelyet Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke hozott, hogy közvetlen kapcsolatba lép Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, vagyis ez a találkozó megvalósul, amelytől mindannyian pozitív eredményeket várunk” – mondta Putyin.

Az orosz elnök külön figyelmet fordított a phenjani vezetés intézkedéseire: „Azt látjuk, hogy az észak-koreai vezetés, őszintén szólva számomra váratlanul, mondhatnám, példa nélkül álló lépésekre szánta el magát a feszültségek enyhítésére.” Mint mondta, Észak-Koreának jelenleg biztonsági garanciák kellenek.

„Megértem az észak-koreai vezetést, amikor arról beszél, hogy a teljes atomfegyver-mentesítéshez biztonsága érdekében abszolút garanciákra van szüksége” – hangsúlyozta az orosz államfő. Ugyanakkor hozzátette: egyelőre még nehéz lenne megmondani, milyen biztosítékok és milyen határidők között lennének megvalósíthatóak.

„Amit lehetséges és szükséges is elmondani, az az, hogy haladni kell a feszültségcsökkentés és végtére az atomfegyver-mentesítés útján” – jelentette ki Putyin. Az orosz elnök egyben rávilágított Moszkva és Peking álláspontjainak hasonlóságára az észak-koreai válság rendezésében.

„Ami a Koreai-félszigetet illeti, álláspontjaink, mint azt a diplomaták mondani szokták, nagyon közeliek egymáshoz, vagy teljességgel megegyeznek. Inkább ez utóbbi” – fogalmazott Putyin. „Mi kezdeményeztük a Koreai-félsziget helyzetének rendezését szolgáló úgynevezett (orosz-kínai) útitervet. A Kínai Népköztársaság az utóbbi időben sokat tett, hogy a helyzet valamelyest lehiggadjon. Nagyon örvendünk ennek és minden eszközzel támogatni is fogjuk ezt” – tette hozzá az orosz elnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában