erőszakhullám

2018.06.09. 09:35

Száz fölött jár a halálos áldozatok száma Nicaraguában

A latin-amerikai országban április közepén kezdődtek tiltakozások.

A fegyveres támadók lövéseket adtak le a mintegy három hete tüntetők által ellenőrzött Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua épületére, amiben a meghalt diák mellett egy másik megsebesült – közölte az egyik diákszervezet a Facebookon. A diákok a rendőrséget tették felelősség a támadásért.

Eközben maszkos fegyveresek behatoltak az ugyancsak diákok ellenőrizte Radio Nicaragua épületébe és felgyújtották – közölte a kormánypárti El 19 hírportál, amely a támadást „bűnözőknek” tulajdonította.

A fegyveresek kiléte vitatott: a kormány szerint bűnözői csoportok, a tüntetők szerint rendőrök, a konfliktusban közvetítő püspöki konferencia szerint a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek voltak az elkövetők.

Az erőszakra az elnök és a római katolikus püspökök megbeszélése után került sor. A püspökök azt javasolták pénteken, hogy a válság megoldása érdekében indítsanak demokratizáló folyamatot, amelynek keretében Ortega mandátumának lejárta előtt leköszönne az államfői tisztségről. Az elnök, aki korábban kijelentette, hogy ragaszkodik hatalmához, egyelőre nem reagált a javaslatra.

A latin-amerikai országban április közepén kezdődtek tiltakozások a kormány azon terve ellen, hogy 22,5 százalékra emelje a társadalombiztosítási járulékokat, és párhuzamosan 5 százalékkal csökkentse a nyugdíjakat. Bár az elnök április végén meghátrált és visszavonta a tervezett reformot, a nyugalom nem állt helyre az országban, a tüntetők Ortega lemondását kezdték követelni, s az azóta is tartó megmozdulások erőszakossá fajultak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában