elege lett

2018.06.06. 12:48

Végleg visszavonul a politikától a leváltott spanyol miniszterelnök

Mariano Rajoy azután hozta meg döntését, hogy a spanyol parlament előző héten megvonta a bizalmat kormányától.

„Az a szándékom, hogy végérvényesen visszavonulok a politizálástól; van más dolog is, amit csinálhatok az életben” – mondta a 63 éves Rajoy egy privát rádióadónak. „Hihetetlenül mozgalmas politikai életem volt, és úgy gondolom, hogy nincs értelme tovább maradni” – tette hozzá.

Rajoy 15 évig volt a spanyol belpolitikai élet meghatározó alakja. Politikai karrierje 1981-ben kezdődött szűkebb hazájában, Galiciában. 2004 óta állt a Néppárt élén, az országot pedig 2011 decembere óta vezette. Kormányfőként több politikai és gazdasági válságot megélt, köztük a recessziót követő megszorításokat és a katalán függetlenedési kísérletet.

A spanyol demokrácia négy évtizedes történetében először váltott le kormányt bizalmi szavazással a parlament múlt pénteken. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt 180-an támogatták, 169-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott. Rajoy utódjává a szocialista Pedro Sánchezt választották meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában