Amerikai választások

2018.06.05. 06:07

Washington állam beperelte a Facebookot és a Google-t 

A helyi kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt indult az eljárás - tudatta hétfőn Bob Ferguson, Washington állam főügyésze. 

Washington állam, illetve annak székhelye, Seattle kampányfinanszírozási törvényei kikötik, hogy a politikai hirdetések vásárlóiról nyilvántartást kell vezetni, és személyüket fel kell fedni. Ezek a törvények a hetvenes évekig nyúlnak vissza, és kötelezik a reklámfelületet áruló cégeket, például a rádiókat, hogy nyilvánosságra hozzák, ki vásárol politikai célú hirdetéseket.

Bob Ferguson szerint a Facebook és a Google 2013 óta nem hoztak nyilvánosságra választási hirdetésekkel kapcsolatos információkat Washington államban.

A Facebook reményének adott hangot, hogy gyorsan megoldást találnak a keresetre, mivel nemrég vezetett be olyan alkalmazásokat, amelyekkel nyomon lehet követni a közösségi hálón megjelentetett politikai hirdetések vásárlóit.

A Google egyelőre nem kommentálta a pert, mindazonáltal a Facebookhoz hasonlóan ígéretet tett arra, hogy online archívumot hoz létre a szolgáltatásain futó hirdetésekről.

A két technológiai óriásvállalatot számos bírálat érte azután, hogy Oroszország állítólag hamis felhasználónevekkel politikai reklámokat jelentetett meg a cégek felületein, ezzel pedig befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában