fontosak a gyökerek

2018.08.13. 22:48

Soltész Miklós: a nyelv a magyarság megtartó ereje

A nyelvünk köt össze bennünket – mondta Kárpátaljáról, Felvidékről, Észak- és Dél-Amerikából, valamint Ausztráliából érkezett, általános iskolás gyermeket köszöntve az államtitkár a Rákóczi Szövetség anyanyelvi táborában.

A Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára felidézte Rákóczi Ferenc életútját, akivel 12 évesen ausztriai, majd csehországi tartózkodása alatt „elfelejtették” a magyar nyelvet, és amikor visszatért szülőhelyére, nem tudott megszólalni az anyanyelvén, de később minden vagyonát és saját életét Magyarország szolgálatába állította.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, a táborban 130 fiatalt fogadtak, a felvidéki és a kárpátaljai gyerekek mellett most először vannak itt a diaszpórából érkezettek, akiknek nagy- és dédszüleik voltak magyarok. A táborban a Rákóczi Szövetség munkáját a felvidéki magyar pedagógushallgatók segítik.

A Rákóczi Szövetség 1989 óta egyesületi formában működő társadalmi szervezet, melynek több mint 25 ezer tagja van. Majdnem ötszáz Kárpát-medencei településen megtalálhatók szervezetei és mintegy 300 középiskolában vannak ifjúsági csoportjai – ismertette a szervezet elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában