Kereskedelmi csatározások

2018.08.02. 05:35

Washington tényleg 25 százalékra emeli a kínai árucikkek vámját

Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője szerint ez „bátorítás Kínának arra, hogy változtasson kártékony politikáján és magatartásán.”

Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője szerdán nyilatkozatot adott ki, melyben tudatta: Donald Trump elnök a héten arra kérte, vegye fontolóra a védővámok emelését. Közlésével megerősítette a kedden a Reuters brit hírügynökség, majd több amerikai lap által is megszellőztetett információt a vámtarifák emeléséről. Ezzel alátámasztotta azt is, hogy az amerikai kormány 10-ről 25 százalékra emeli a 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkre kivetendő védővámot.

„A Trump-kormányzat változatlanul

arra serkenti Kínát, hogy vessen véget tisztességtelen gyakorlatának, nyissa meg piacát és valódi elkötelezettséget vállaljon a kompetitív piac iránt”

- szögezte le Robert Lighthizer. Egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy Kína ahelyett, hogy a saját gyakorlatán változtatott volna, megtorlásként védővámokat vetett ki amerikai termékekre, és ezzel – ahogyan nyilatkozatában fogalmaz – „amerikai dolgozókat, farmereket, állattenyésztőket és vállalatokat” sújtott.

Július elején az amerikai kormány 34 milliárd dollár értékű kínai árura vetett ki védővámot, amire válaszként Peking ugyanilyen értékben hozott védővámot amerikai termékekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában