korszerű elképzelések

2018.09.05. 14:45

Az óvodák is hozzájárulnak a demográfiai válság megoldásához

A kormány bízik abban, hogy az óvodafejlesztések is hozzájárulnak a Magyarországra és a Kárpát-medencére jellemző „mély demográfiai válság” megoldásához – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán a Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvoda felújított váraljai tagintézményének átadásán.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Krizsán Csaba

Potápi Árpád János emlékezetett: országszerte, így Tolna megyében is, továbbá az egész Kárpát-medencében zajlanak óvodafelújítások, illetve újak is épülnek. Az itthoniakat európai uniós forrásból, a határon túli intézmények modernizálását a központi költségvetésből finanszírozzák – ismertette a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Potápi Árpád János szerint ezek a beruházások is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a következő években minél több család vállaljon minél több gyermeket.

A több mint ötszáz gyermeket gondozó Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvoda intézményrendszerében tíz óvoda és egy bölcsőde működik. Ezek közül az elmúlt egy-másfél évben öt újult meg egy 350 millió forintos, a Terület- és településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósult pályázatnak köszönhetően – mondta az államtitkár.

Sziebert Éva, a Bonyhádhoz közeli Váralja független polgármestere elmondta: a 22 millió forintos beruházás keretében részlegesen kicserélték az épület nyílászáróit, felújították a vizesblokkokat, a konyhát, továbbá új járólapokat kaptak a helyiségek és teljesen akadálymentessé tették az intézményt.

A polgármester utalt arra is, hogy a váraljai önkormányzat saját forrásból napelemeket szereltet az épületre, és további 400 ezer forintból eszközbeszerzéseket is terveznek. A váraljai tagóvodában csaknem húsz gyermekkel foglalkoznak.

Borítókép: Gyerekek játszanak a bősi Magyar Tanítási Nyelvű Óvodában 2017. szeptember 25-én. Az intézményben azen a napon indították el és mutatták be a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program felvidéki részét

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában