éberségre szólítottak fel

2018.09.29. 22:35

Hamut szórt Mexikóváros egyes kerületeire a Popocatépetl vulkán

A hatóságok szerint a lakosság nincs veszélyben, ugyanakkor javasolták az embereknek, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a szabad levegőn.

Hamufelhőt lövellt a Popocatépetl vulkán szombaton, ami egészen Mexikóvárosig terjedt, a hamu a város egyes kerületeit befedte – közölte Fausto Lugo, a katasztrófavédelem szóvivője a Twitteren.

A hatóságok szerint a lakosság nincs veszélyben, ugyanakkor javasolták az embereknek, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a szabad levegőn, illetve takarják el az orrukat és a szájukat, a háziállatokat pedig ne engedjék a szabadba.

A mexikói katasztrófavédelmi központ (Cenapred) honlapja szerint a péntektől szombat délelőttig terjedő időszakban 183 alkalommal regisztrálták vízgőz, gáz- és hamu kitörését.

Az 5452 méter magas vulkán gyakorta mutat megnövekedett aktivitást.

A Cenapred éberségre szólította a lakosságot. A Popocatépetl México, Puebla és Morelos szövetségi tagállamok határain fekszik. A tűzhányó körül tizenkét kilométeres zárt zónát alakítottak ki a hatóságok.

A vulkán 100 kilométeres körzetében 25 millió ember él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában