felajánlás

2018.10.05. 18:47

A szexuális erőszak áldozatainak ajánlják kitüntetésüket az idei Nobel-békedíjasok

A szexuális erőszak áldozatainak ajánlotta kitüntetését pénteken Denis Mukwege kongói sebész-nőgyógyász és Nadia Murad iraki jazidi kurd emberi jogi aktivista, az idei Nobel-békedíjasok.

Murad a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: rendkívüli megtiszteltetést és meghatottságot érez a díjjal kapcsolatban.

„Mint egykori áldozat, hálás vagyok ezért a lehetőségért, hogy felhívhatom a nemzetközi figyelmet a jazidik nehéz helyzetére, akik elképzelhetetlen bűncselekményeket szenvedtek el a Daesh (az Iszlám Állam rövidítése arab nyelven) által elkövetett népirtás óta, amely 2014-ben kezdődött”

- mondta.

„Ajánlom ezt a díjat minden jazidinak, irakinak, kurdnak, minden kisebbségnek és a szexuális erőszak áldozatainak világszerte”

- áll Murad közleményében.

A jazidi vallású Murad az Iszlám Állam tagjai által megerőszakolt nők jogaiért küzd. Az Iszlám Állam őt is elrabolta 2014-ben az északnyugat-iraki Moszul elfoglalásakor, és szexrabszolgaként adták-vették. Tanúja volt sok más nő megerőszakolásának is. Hat fivérét és anyját meggyilkolták, mert nem voltak hajlandók áttérni az iszlám hitre. Végül egy szunnita muzulmán család segítségével tudott megszökni a dzsihadisták fogságából. 2017-ben „Az utolsó lány” címmel megírta az általa átélt és látott szörnyűségeket.

Mukwege szintén a szexuális erőszak áldozatainak ajánlotta díját. „Ez azt bizonyítja, hogy már elismernek Titeket. Ennek a díjnak nem lenne semmi értelme, ha nem ismerné el a nők harcát” – mondta a 63 éves kongói sebész-nőgyógyász.

Mukwege a Kongói Demokratikus Köztársaságban folyó harcok során megerőszakolt nők ápolásával foglalkozik az általa alapított kórházban, Bukavu városban. Az orvos 1999 óta a szexuális erőszak több mint 85 ezer áldozatát részesítette mind fizikai kezelésben, mind pszichológiai támogatásban.

„Éppen egy műtét közepén voltam, amikor az emberek üdvrivalgásban törtek ki körülöttem” – mondta a telefonban Mukwege a Nobel Alapítványnak hivatalos honlapja szerint. „Nagyon megható volt” – tette hozzá.

Mukwege közleményében azt mondta továbbá: nagyon tiszteli Muradot bátorságáért és erejéért, megtisztelve érzi magát, hogy együtt említik vele, mint a Nobel-békedíj kitüntetettje.

António Guterres ENSZ-főtitkár gratulált az idei Nobel-békedíjasoknak, akiket „az emberi méltóság védelmezőinek” nevezett. Guterres kiemelte Murad „erőteljes pártfogását”, amellyel – mint azt az ENSZ-főtitkár mondta – hozzájárult az ENSZ-vizsgálathoz, amelyet az Iszlám Állam tagjai által elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel kapcsolatosan folytat a világszervezet.

Az ENSZ-főtitkár „az emberi jogok rettenthetetlen bajnokának” nevezte Mukwegét, aki ellen korábban merényletet is megkíséreltek.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szintén gratulált a díjazottaknak. „Harcoltok azért, hogy elismerjék a szexuális bántalmazást szenvedett nők fájdalmát, és foglalkozzanak vele, és azért, hogy visszakapják méltóságukat. Több olyan emberre van szükség, mint ti, akik úgy mozgósítják magukat a nők, a kisebbségek, mindenki jogaiért, ahogyan azt ti tettétek” – adott hangot meggyőződésének. „Nehéz elképzelni két olyan Nobel-békedíjast, akik jobban megérdemelnék a kitüntetést, mint Nadia Murad és Denis Mukwege” – tette hozzá.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője méltatta a díjazottakat, akik – mint fogalmazott – „fáradhatatlanul dolgoztak közösségükön belül, hogy változtassanak és véget vessenek a nemi erőszak háborús fegyverként történő alkalmazásának”.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Mukwege és Murad „bátorságát és ellenálló képességét” dicsérte. „A közös emberi értékekért folytatott küzdelmükért nagyon is megérdemlik a Nobel-békedíjat” – tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár üdvözölte Murad és Mukwege kitüntetését. Steffen Seibert német kormányszóvivő elmondta: a kancellár nagyra becsüli a díjazottak munkásságát. Merkel 2016-ban találkozott Muraddal, aki a szexuális erőszak női áldozatainak létrehozott különleges program keretében eljutott Németországba.

A kedden Irak elnökévé választott Barhám Száleh kurd politikus gratulált Muradnak a díjhoz. „Nadia Murad elismerése egyben elismerés minden irakinak harcáért és kiállásáért a terrorizmus és szélsőségesség ellen” – mondta közleményében.

Haider al-Abádi leköszönő iraki kormányfő közleményében szintén gratulált Muradnak.

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya gratulált Mukwegének Nobel-békedíjához. Lambert Mende kormányszóvivő úgy fogalmazott: Mukwege figyelemre méltó munkát végzett a szexuális erőszak áldozataiért.

A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét.

A többi Nobel-díjtól eltérően a békedíjat nem Stockholmban, hanem Oslóban adják át, de mindegyiket december 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában