Önkormányzati választások

2019.03.13. 18:58

Karácsony és Puzsér is hajlandó visszalépni, ha veszít az előválasztáson

A több baloldali párt által támogatott Karácsony Gergely és az LMP által támogatott Puzsér Róbert is hajlandó visszalépni a másik javára, ha veszít a nyárra tervezett főpolgármester-jelölti előválasztáson – derült ki egy a valasz.hu oldal által szervezett beszélgetésen szerdán Budapesten.

Puzsér Róbert független jelölt leszögezte, ha veszít, visszalép, támogatni azonban csak akkor fogja Karácsony Gergelyt, ha átveszi és garantálja, hogy meg is valósítja a Sétáló Budapest című programját.

Karácsony Gergely (Párbeszéd) erre azt válaszolta, ha veszít, akkor támogatni fogja Puzsért, programjából pedig amennyit ismer, azt képviselni is tudja. Véleménye szerint egyébként nincs óriási különbség kettejük programjában.

Puzsér Róbert egyértelműnek ítélte, hogy Karácsony és ő is készen áll az előválasztásra. De, mint mondta, komoly kétségei vannak afelől, hogy vajon az MSZP akarja-e azt, márpedig a pártra és a forrásaira is szükség van. Kétségeit azzal magyarázta, hogy Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke néhány órával az előválasztásról kötött megállapodás után úgy nyilatkozott, „júniusban lesz valami, vagy előválasztás vagy közvélemény-kutatás, majd meglátjuk, micsoda”.

Karácsony Gergely ezzel szemben azt mondta, neki nincs kétsége afelől, hogy lesz előválasztás, és meglepődne, ha nem ő nyerné.

Elmondta, olyan előválasztást szeretnének, amelyen online és személyesen is részt lehet venni, de nem pártirodákban lehetne szavazni, hanem köztereken, a lebonyolító pedig egy semleges, civil szervezet lenne, a szükséges erőforrásokat azonban – például a pénzt vagy a logisztikai szervezést – a pártoknak kell összedobni. Hozzátette, nyitott előválasztást szeretnének, tehát rajtuk kívül lehetnek más jelöltek is, valamiféle indulási küszöböt azonban meg kellene határozni, például egy-kétezer ajánlást össze kellene szedni hozzá.

Ez azonban természetesen nem garancia arra, hogy ősszel Tarlós István főpolgármesterrel szemben csak egyetlen jelölt lesz. Még arra is fel kell készülni, hogy a Fidesznek is több jelöltje lesz, „olyanok, akik eljátsszák, hogy ők az igazi ellenzékiek” – jegyezte meg a politikus.

Arra a kérdésre, hogy mit tudnának a kétharmados kormánytöbbség ellen elérni, Karácsony Gergely azzal a kérdéssel reagált, hogy mit ért el Tarlós István az elmúlt kilenc évben. A kormány ugyanis mindent letolt a torkán, amit akart, Budapest pedig egyértelműen kárvallottja volt a kormányzati politikának – tette hozzá. A Fidesznek azonban a parlamenti választások után szembe kellett néznie azzal, hogy Budapesten a többség változást akar, ezért hirtelen egymásra talált az a két szereplő, aki az elmúlt kilenc évben háborúban állt – utalt Tarlós Istvánra és Orbán Viktor miniszterelnökre.

Szerinte Budapestnek a sarkára kell állnia, de nem szabadságharcot kell vívni, nem háborúzni kell, hanem új alapokra kell helyezni a kormány és a főváros kapcsolatát. Mint mondta, olyan intézkedéseket tartalmaz a programja, amelyeket a főváros „mostani, csonkított jogköre” mellett is meg lehetne valósítani.

Puzsér Róbert háromféle stratégiát vázolt fel a főváros és a kormány viszonyában. Szerinte Tarlós a teljes együttműködést és a kormány kiszolgálását választja, a régi baloldal stratégiája, amit az MSZP-s Horváth Csaba és részben Karácsony is képvisel pedig a szabadságharc és a mártírkodás. Ő viszont egy harmadik utat választana – mondta. Nem vállalna többet, mint amit végre tud hajtani pénzügyileg és jogilag, törekedne az ígéretei betartására, a teljes átláthatóságra és az együttműködésre a kormánnyal. Ha pedig a kormány ellehetetlenítené az együttműködést, akkor azzal a kormány önmagát semmisítené meg – mondta a publicista.

Karácsony Gergely arra a felvetésre, hogy a Fidesz támogatói az előválasztáson esetleg szándékosan a leggyengébb ellenzéki jelöltre szavaznak majd, és így elérik, hogy neki kelljen kiállnia Tarlós István ellen, azt mondta, fordított esetben a Fidesz belügyének tartaná az előválasztást és nem szervezne rá semmit, de a befolyásolást szerinte úgy lehet kivédeni, ha sokan elmennek szavazni. Megjegyezte, hogy akár a 100 ezres részvétel sem irreális.

Puzsér Róbert – részben egyetértve Karácsonnyal – azt mondta, magas részvételnél szerinte feltűnő lenne egy ilyen szervezkedés, ha pedig kiderülne, az visszaütne a jobboldalra.

A kommunikációs stílusukat és a korábbi vitatott kijelentéseiket firtató kérdésre Puzsér azt mondta, elborzasztja, hogy káromkodni csak annak az elitnek szabad, amely az elmúlt 30 évben felszámolta a demokráciát, szétlopta a nemzeti vagyont, a jogállamiságot a föld színével tette egyenlővé, de „fáj nekik a káromkodás, ha az ahhoz tartozó közlés nem tetszik nekik”. Úgy fogalmazott, vissza akarja hozni a „rock and rollt” a politikába, mert a jelenlegi „liftzene” jellegű politikai kommunikáció senkit sem szólít meg.

Karácsony Gergely a Hír Tv-ben február elején, egy interjúban tett kijelentését úgy kommentálta, hogy a legrosszabb politikai mondata volt. Az ellenzéki politikust akkor a jobbikos Gyöngyösi Márton korábbi parlamenti felszólalásáról kérdezték, és úgy reagált, hogy a zsidó emberek listázása nem nácizmus. Gyöngyösi Márton 2012-ben azt mondta, hogy fel kellene mérni, hány olyan zsidó származású ember van a kormányban és az Országgyűlésben, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Karácsony Gergely szerint egy társadalom akkor lesz a leginkább védett a politikai szélsőségek és a társadalmi kirekesztés elfogadásával kapcsolatban, ha „nevezzük mondjuk az antifasizmust, nem tudom jobb szóval mondani, az egy abszolút kispolgári erénnyé kezd válni”. Azok az országok sikeresek ilyen szempontból, ahol a rendes ember nem utál senkit, etnikai kisebbségeket nem bélyegez meg – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában