sorozatos merénylet

2019.04.21. 07:06

Templomokban és szállodákban robbantottak Srí Lankán, rengeteg a halott és a sebesült

Nyolc támadásban legalább 207 ember halt meg, a sebesültek száma meghaladja a 450-et.

Colombo, 2019. április 21. Katonák a Szent Antal tempomnál Srí Lanka fõvárosában, Colombóban 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap. A merényletekben legkevesebb 50 ember meghalt, és 300-an megsebesültek. MTI/AP/Eranga Jayawardena

Forrás: MTI / AP / Eranga Jayawardena

Három keresztény templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán, olyan helyeken, ahol turisták is nagy számban megfordulnak. Hat robbantás szinte egy időben történt, egy hetedik, illetve nyolcadik órákkal később. Legkevesebb 207 ember meghalt, további több mint 450-en pedig megsebesültek – jelentették különböző helyi források. A halálos áldozatok között legkevesebb 35 külföldi van, a holland és a portugál külügyminisztérium megerősítette, hogy egy-egy állampolgáruk is a halálos áldozatok között van. A People's Daily című angol nyelvű kínai napilap szerint egy kínai állampolgár is életét vesztette.

A kormány országos kijárási tilalmat rendelt el vasárnap kora estétől hétfő reggelig.

A védelmi minisztérium megállapította, hogy terroristatámadás történt, és a miniszter közölte, hogy a hatóságok már tudják, kik követték el a robbantásokat. A tetteseket kézre fogják keríteni – tette hozzá.

 

Hét gyanúsítottat már el is fogtak egy házkutatás során, az akcióban három rendőr életét vesztette.

Hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában és a jelentős, Szent Antalról elnevezett katolikus templomban követték el őket.

Fotó: A Szent Antal templom a robbantás után
Forrás: MTI / EPA / M.A. Pushpa Kumara

A két vidéki robbantás a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város Katuvapitijai Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város egyik templomában történt. A katolikus templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt. A sebesültek között sok a súlyos, sőt válságos állapotú – közölték kórházi források.

Fotó: Katonák és rendõrök a Szent Antal tempom elõtt
Forrás: MTI / EPA / M.A. Pushpa Kumara

Az egyik colombói szálloda, ahol robbanás történt, a miniszterelnöki hivatalhoz közel lévő Cinnamon Grand Hotel – közölte a szálló egyik tisztségviselője. A pokolgépet az étteremben helyezték el. A másik három fővárosi szálloda a Shangri-La Colombo, a Kingsbury és egy szálloda Dehivela peremkerületben. Az egyelőre nem világos, hogy a szállodai merényletekben hányan haltak meg összesen, Dehiveléban az első jelentések szerint ketten.

A nyolcadik robbantás a főváros egyik északi peremkerületében, Orugodavatta (más forrás szerint Dematagoda) helységben történt, egy meg nem nevezett épületben, és három rendőr lett az áldozata. Ezt és két korábbi robbantást is öngyilkos merénylő követte el a rendőrség közlése szerint.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként. Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök összehívta az ország biztonsági tanácsát. Aljas támadásnak nevezte a merényleteket. Maitripala Sziriszena államfő is hangot adott megdöbbenésének. Külföldről is sorra érkeztek a vezetői részvétnyilvánítások és a robbantásokat elítélő nyilatkozatok, valamint a segítségnyújtásra vonatkozó felajánlások. Mások mellett Ferenc pápa, Donald Trump amerikai elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, az Európai Unió számos tagországának vezetői is elítélték a merényleteket. Reuven Rivlin izraeli államfő és az iszlám világ számos vezető képviselője is élesen elítélőleg nyilatkozott. A magyar kormány részéről nyilatkozatot adott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), leszögezve, hogy „a leghatározottabban elítéli a a keresztény közösséget sújtó, Srí Lanka-i aljas támadásokat”.

A merényletek hatására minden húsvéti szertartást töröltek az országban – jelentette be a Srí Lanka-i katolikus érsekség.

Az országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy tíz nappal ezelőtt egy iszlamista mozgalom, az NTJ öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött fontos templomok és India külképviselete ellen. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandál tetteivel az országban.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muzulmán, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A katolikusoknak sokak szerint hídszerepük van, mert a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között is vannak ilyen vallásúak. Bizonyos katolikusokat azonban rossz szemmel néznek többen, mert támogatják, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki: a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt.

A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban. A keresztények panaszkodnak arra, hogy egyes szélsőséges buddhista szerzetesek az utóbbi években megpróbálták megfélemlíteni őket. Tavaly 86 olyan esetet számoltak össze, amelyben a keresztényeket hátrányosan megkülönböztették, fenyegették vagy erőszakot követtek el ellenük. De volt tavaly összetűzés a buddhista szingalézek és muzulmánok között is, mert egyes szélsőséges buddhisták azzal vádolják a muszlimokat, hogy az iszlám hitre akarják kényszeríteni a buddhistákat.

II. János Pál pápa 1995-ben, Ferenc pápa pedig 2015-ben látogatást tett Srí Lankán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában