bennfentes támadás

2019.08.05. 19:32

Agyonlőtte hét társát egy afgán rendőr

Lelőtte hét társát egy afgán rendőr a déli Kandahár tartományban, majd elmenekült a helyszínről – közölte Dzsamal Naszer Barekzai tartományi szóvivő hétfőn.

A tisztségviselő szerint vizsgálatot indítottak az ügyben.

A kabuli kormány megdöntésén fáradozó radikális iszlamista tálibok magukra vállalták a vasárnapi merényletet, Kári Mohammed Juszuf Ahmadi tálib szóvivő hozzátette: az elkövető időközben csatlakozott soraikhoz.

A mostani csak egy volt az úgynevezett bennfentes támadások sorozatából, amelyekben afgán rendőrök vagy katonák lőtték le kollégáikat, esetleg egyenruhába bújtatott tálibok nyitottak tüzet a biztonsági erők közé keveredve.

A múlt héten két amerikai katonát gyilkolt meg egy afgán katona szintén Kandahárban. A meglőtt és őrizetbe vett támadót a tálibok „hősként” dicsőítették, de nem jelentkeztek a merénylet elkövetőiként.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek kitartóan küzdenek a nemzetközi erők és a kabuli kormányzat ellen, és az ország jelentős részén komoly befolyással bírnak. A tálibok az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan kabuli vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

A tálibok nem hagynak fel a biztonsági erők elleni támadásaikkal dacára annak, hogy tárgyalásokat folytatnak Washingtonnal a háború lezárásáról. A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) elemző intézet szerint a felkelők katonai sikerei jelentősen megerősítették tárgyalási pozíciójukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában