poligráf

2019.08.12. 18:19

Kész hazugságvizsgálatnak alávetni magát Porosenko, de csak a saját tévéjében

Petro Porosenko volt ukrán elnök kijelentette hétfőn, hogy nem bízik a vele szemben eljáró Állami Nyomozó Irodában (DBR), ezért kész az ország előtt nyilvánosan hazugságvizsgálatnak alávetni magát, de csak a tulajdonában lévő Prjamij televízió adásában.

Erről a volt államfő azután beszélt újságíróknak, hogy hétfőn a nyomozóhatóság ismét kihallgatta őt, ezúttal a Prjamij hírtelevízió adás-vételekor történt adófizetés-elkerülés gyanúja miatt.

A kihallgatás Roman Truba, DBR igazgatójának tájékoztatása szerint két órán át tartott. Truba a Telegram hírküldő portálon az írta: „Nem zárjuk ki, hogy a követező kihallgatáson poligráf készüléket is használni fogunk”.

Porosenko viszont a kihallgatás után újságírókkal közölte, hogy nem bízik sem a nyomozóiroda munkatársaiban, sem a vizsgálatuk objektivitásában és pártatlanságában. Ezért azt ajánlotta fel, hogy azokra a kérdésekre, amelyeket fel akarnak tenni neki hazugságvizsgálón keresztül, a Prjamij televízió adásában válaszol. Hozzátette, hogy a nyomozók nem fogadták „nagy lelkesedéssel” az ötletet.

A volt elnök ezen felül meggyőződését fejezte ki, hogy a nyomozóhatóság által indított eljárás a Prjamij tévécsatorna erőszakos elfoglalására tett kísérlet – amelynek kezdeményezője Andrij Portnov, a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori hivatalvezető-helyettese -, és ismételten a szólásszabadság védelmére szólított fel.

Porosenko ellen Portnov tucatnyi feljelentést tett azután, hogy májusban visszatért Ukrajnába. A volt ukrán elnököt július 25-én egyszer már kihallgatta tanúként a DBR egy üzemeladással kapcsolatos pénzmosási gyanú miatt. Akkor Porosenko újságírók előtt kijelentette, hogy ellene a DBR nem folytat semmilyen eljárást. Roman Truba, a nyomozó iroda vezetője ugyanakkor ezt cáfolta, mondván, hogy 11 olyan bűnügyben folytat vizsgálatot az általa vezetett szerv, amelyben Porosenko valamilyen formában érintett.

A nyomozóiroda a múlt héten közölte: vizsgálatot indított Porosenko ellen annak kiderítésére, hogy a volt ukrán államfő tavaly a Maldív-szigeteken inkognitóban töltött nyaralása során a vele utazó személyekkel együtt nem követett-e el jogsértést, pontosabban hamis papírokkal vagy a sajátjaival utazott-e ki Ukrajnából. A volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártjának sajtószolgálata múlt kedden kiadott közleményében azt állította, hogy Porosenko sohasem használt hamis iratokat utazásaihoz, és a gyanúsítást Portnov „agyszüleményének” nevezte.

Porosenko rendre azzal vádolja a nyomozó irodát, hogy összejátszik ellene Portnovval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában