látja a lehetőséget

2019.08.04. 13:08

Maróth Miklós: senki nem darálta be az MTA-t

Maróth Miklós kifejtette, hogy nem tudja értelmezni azokat a megjegyzéseket, amelyek szerint a kormány „bedarálta„ az akadémiát, minthogy az MTA áll, ahogy az intézeti hálózat is sértetlen, csak a szervezeti forma változott meg.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czimbal Gyula

Tudom, méhkaptárba dugtam a fejem, ám az, hogy a tudományban eddig nem túl nagy eredményeket felmutató, annál nagyobb öntudattal rendelkező emberek kvázi halállal fenyegetnek, inkább csak növeli a munkakedvemet – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Maróth Miklós akadémikus, akit öt évre nevezett ki az MTA-ról leválasztott kutatóintézeteket tömörítő Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot irányító testület elnökének Orbán Viktor miniszterelnök, Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter konszenzusos javaslata alapján.

Maróth a lap kérdésére válaszul kifejtette, hogy

a kormányzatban tudatosult, hogy a magyar tudomány vezető szerepe megingott a térségben. Elkezdtünk lecsúszni. Ezzel párosult az a felismerés, hogy az Akadémia állami támogatásán lényegesen, nominálisan nem módosítottak a rendszerváltoztatás óta.

Jellemzően egyébként a baloldali kormányok inkább elvettek belőle, a polgári kabinetek pedig hozzáadtak – összegezte az akadémikus szavait az Origo.

A portál felidézi, hogy Maróth, az MTA volt alelnöke arra is emlékeztetett, hogy

Kóka János lényegében fel akarta számolni, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter pedig az innovációt kérte számon az Akadémián.

A jelenlegi kormány most jelentősen megemelte a támogatást, cserébe azt várta el, hogy ne lyukas hordóba öntse a vizet. Ez abszolút legitim kívánság.

Maróth Miklós kifejtette, hogy

nem tudja értelmezni azokat a megjegyzéseket, amelyek szerint a kormány „bedarálta„ az akadémiát, minthogy az MTA áll, ahogy az intézeti hálózat is sértetlen, csak a szervezeti forma változott meg. Kétségtelen, az Akadémia ennek nyomán kénytelen újraértelmezni a szerepét, illetve visszatérni az eredeti küldetéséhez.

Ebben azonban inkább lehetőséget kellene látni.

A jövővel kapcsolatban a frissen kinevezett elnök arról beszélt, hogy

a kutatás töretlenül folytatódik az intézetekben, az ott dolgozók keveset fognak érezni a változásból.

”Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a munkát szigorúbban számon kell kérni, mint eddig, egyértelműsítve a követelményrendszert. A kutatás szabadsága azonban nem sérülhet„

- tette hozzá.

Végül Maróth Miklós kiemelte, hogy nem távoznak tömegesen külföldre a fiatal kutatók.

Tömeges elvándorlásról nincsen szó, hiába hangoztak el erre vonatkozóan bizonyos jóslatok.

”Jómagam támogatom a külföldi tapasztalatszerzést, sőt, minden érintettet erre buzdítok. Egyúttal arra is, hogy utána jöjjenek haza, folytassák itthon a kutatást„

- mondta Maróth Miklós.

Borítókép: Maróth Miklós 2016. április 25-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában