gyilkos füst

2019.09.17. 09:53

Csecsemő halt meg az erdőtüzek okozta légyszennyezés miatt Szumátrán

Az egészségügyi határérték a szomszédos Malajziában is messze meghaladja a megengedettet.

A malajziai hatóságok szerint a Borneó malajziai fennhatóság alatt álló részén található Sarawak államban a légszennyezettség mértéke helyi idő szerint reggel 9-kor a légszennyezettséget mérő API-index (Air Pollution Index) szerinti 367-re emelkedett, ami jócskán meghaladja az egészségre káros határértéket.

A múlt héten a maláj hatóságok már összesen 409 iskolát zárattak be az államban, keddig pedig további tanintézményekben függesztik fel az oktatást. A katasztrófavédelem az elmúlt napokban 500 ezer maszkot küldött Sarawakba.

A hatóságok hetek óta küzdenek a lángokkal, hétfőn pedig mesterséges esőt is bevetettek, ám a maláj meteorológiai szolgálat Facebookon közzétett bejegyzése szerint még ez sem volt elég a lángok megfékezéséhez.

A légszennyezettségre korábban a szingapúri és a thaiföldi hatóságok is panaszkodtak.

Az indonéziai Szumátrán, valamint a borneói Kalimantan tartományban hetek óta erdőtüzek pusztítanak. A kormány a biztonsági erők több ezer tagját küldte a helyszínre, hogy felvegyék a harcot a lángokkal. Az indonéziai hatóságok vitatták, hogy a szumátrai erdőtüzek füstje eljutna Malajziáig és Szingapúrig. Felhívták a figyelmet: arra utaló jeleket találtak, hogy Malajzia, a Fülöp-szigetek, Pápua-Új-Guinea, Vietnam, Kelet-Timor és Thaiföld több térségében is ég a növényzet.

A tüzet sokszor földművesek gyújtják, hogy előkészítsenek egy-egy területet a gazdálkodásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában