Új bíborosokkal 

2019.10.05. 20:27

Módosítja a pápaválasztó testület összetételét Ferenc pápa

Tizenhárom új bíborost kreál Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában szombat délután bemutatott misén, ezáltal tovább módosul a következő egyházfőt megválasztó bíborosi testület földrajzi összetétele.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Vatikáni média

A bíborosokat egyházi szokás szerint a katolikus egyházfő az úgynevezett konzisztórium – a bíborosi testület Vatikánban összehívott tanácskozása – keretében emeli a bíborosi kollégium tagjai közé. Ennek ünnepélyes pillanata a bazilikában pontifikált mise.

A 13 új bíboros közül tízen nyolcvan év alattiak, ami azt jelenti, hogy részt vehetnek egy esetleges pápaválasztáson (konklávén), további hárman nyolcvan év fölötti koruk miatt erre már nem jogosultak.

Az új pápaválasztó bíborosok között van az olaszországi Bologna érseke, valamint egy Angolában szolgáló olasz misszionárius pap, a vallásközi párbeszéd pápai tanácsának spanyol elnöke, a vatikáni könyvtár portugál levéltárosa, az indonéziai Dzsakarta érseke, a kubai Havanna érseke, a kongói Kinshasa érseke, a luxemburgi érsek, a guatemalai Huehuetenango püspöke, a marokkói Rabat érseke, valamint a csehszlovákiai születésű Michael Czerny atya, aki a vatikáni Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításáért felelős hivatalban a migránsokkal foglalkozó szekció helyettes titkára.

Nyolcvan év feletti a tunéziai Nepte nyugalmazott püspöke, a litván Kaunas nyugalmazott érseke, az angolai Benguela nyugalmazott érseke, őket szintén bíborosi rangra emeli az egyházfő.

Az új bíborosok közül csak hárman tagjai a vatikáni kúriának, a többiek Rómától távol misszionárius szolgálatot végeznek.

Ferenc pápa az új bíborosokkal 225-re emeli a bíborosi testület létszámát, közülük azonban csak 128 jogosult részt venni a pápaválasztó testületben.

Ez utóbbiak közül 54 európai (23 olasz), 20 latin-amerikai, 18 afrikai, 16 ázsiai, 16 észak-amerikai, 4 óceániai. Év végére azonban néhányan közülük betöltik a nyolcvanadik életévüket, tehát nem lehetnek majd pápaválasztók.

Összehasonlításképpen 2013-ban – Ferenc pápa megválasztásakor – a 115 pápaválasztó bíborosból hatvanan voltak európaiak.

Ferenc pápa az utóbbi hat év alatt hat konzisztóriumot tartott: a jelenlegi 128 pápaválasztóból 67 bíborost ő nevezett ki.

Az egyházfő vasárnap a Szent Péter-bazilikában pontifikált misével megnyitja az Amazonas térségének szentelt rendkívüli püspöki szinódust, amely október 27-ig tart a Vatikánban.

Borítókép: A vatikáni média által közreadott képen Ferenc pápa az új bíborosok körében a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott bíborosavató konzisztóriumon 2019. október 5-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában