ünnepi megemlékezés

2019.10.23. 20:19

Orbán Viktor: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk

1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.

Budapest, 2019. október 23. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett díszünnepségen a Zeneakadémián 2019. október 23-án. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A kormányfő úgy fogalmazott: 1956. október 23-án a magyar nemzet ősi jussát követelte vissza, szabadon akart dönteni arról, miként éljen.

És mi akkor is magyar, vagyis európai életformát akartunk magunknak. Szabad és független Magyarországot a nemzetek Európájában. És ebben nem is volt ellentmondás, mivel Európa nyugati fele akkor még valóban a szabad nemzetek közös hazája volt – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor kifejtette: amikor 1956 hőseire gondolunk, először fiatalokat látunk magunk előtt, pesti srácokat és leányokat, akik bátran emeltek szót és fegyvert a megszállók és helytartóik ellen. Vitte őket fiatalságuk, vitte őket a hit, hogy fordíthatnak hazájuk sorsán – fogalmazott. Közölte:

a fiatalok érezték, ha folytatódik a szovjet világ, akkor a magyar életből semmi sem marad, ezer év története foszlik semmivé, mindent felemészt a vörös iszap, hitet, kultúrát, családot, barátokat.

Mindent felforgat, ami az életnek értelmet ad, amiből otthont és hazát építhet az ember – tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta: tenniük kellett valamit, fegyvert fogtak, mert úgy látták, nem lesz más kiút. Tették ezt annak az embernek az elszántságával, akit kiszorítottak a szakadék szélére, és tudja, már nincs hova hátrálnia, csak egyetlen út maradt: harcolni a talpalatnyi földért, ami még az övé – közölte.

Kijelentette: nekünk, magyaroknak csak ez az egy hazánk van, nincs máshol helyünk a Nap alatt.

A mi álmaink csak itt születhetnek meg, és csak itt, a Kárpát-medencében hozhatjuk létre azt a nagy közös alkotást, amit Magyarországnak és magyar kultúrának hívunk

- fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a haza mi vagyunk mind, ez a törvény, ahogy az is törvény, hogy haza csak addig van, amíg van, aki szeresse, aki áldozatot hozzon érte. Haza csak ott van, ahol hazafiak is vannak. A hitványság mindig összeadódik, a kérdés az, hogy a hazafiak hajlandóak-e összeadódni – mondta.

Úgy látja, 1956-ban összeadódtunk, és hát csodát is tettünk, soha nem látott magasságokba emelkedtünk, és ma is ebből a csodából élünk. Nagy árat fizettünk érte, de a magyar csodát nem adják olcsón – fűzte hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő szerint a szabadságharcosok a legszebbet, a legtöbbet adták, amit egy ember a hazájáért áldozhat: adták az életüket, a szabadságukat, vállalták a száműzetést.

Azt mondta: sem Európa, sem Magyarország nem maradhat meg, ha önmaga ellen fordul, és szembemegy mindazzal, ami élteti, ha saját múltja és ősei ellen fordul, ha szakít a szabadság, függetlenség és keresztény testvériség hármas fundamentumán létrejött életformával, amely Európát és benne Magyarországot a világtörténelem legsikeresebb földrészévé tette.

Orbán Viktor közölte: hálával tartozunk elődeinknek, hogy a mi magyar mivoltunk olyan szabadságharcok hosszú során át forrhatott ki, amely nagyszerű és lovagias néppé tett minket.

Úgy vélte, a történelem folytonos kihívás, megmérettetés, alkalmassági teszt, és a válaszokon múlik egy nép sorsa, egy nemzet jövője, egy állam fennmaradása vagy bukása.

Könnyű természetes állapotnak tekinteni, hogy van egy független, szabad, nemes eszményekre épülő hazánk, de ezt a hazát nem ajándékba kaptuk

- emlékeztetett Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a magyar nemzet 1956 őszén felsőbb osztályba lépett egy olyan történelmi teljesítménnyel, amelynek erkölcsi kisugárzása érezhető volt az egész Földön. Az ötvenhatosoknak köszönhetjük, hogy a történelem sötét óráiban, a szovjet megszállás alatt is megőrizhettük a tartásunkat, felemelhettünk a fejünket, mert volt mire és kikre büszkének lenni – idézte fel.

A miniszterelnök hangsúlyozta:

az ötvenhatosok győztek, mert utódaikra a bátorság és a hősiesség nagyságát hagyták örökül.

Megjegyezte: a mai pesti srácok és lányok is, ha kellene, ugyanolyan fényesen helyt állnának, mint elődeik.

Orbán Viktor közölte: mi magyarok ezer év alatt nyertük el a tudást, hogy mindig az állandóra és a maradandóra tekintsünk, Istenre, hazára, családra. Ma sem választhatunk ennél jobb vezércsillagot – vélekedett.

A miniszterelnök azzal zárta szavait: Dicsőség a hősöknek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában