értékelik a tudást

2019.10.24. 16:03

Számos ösztöndíj segíti a hallgatók megélhetését

Számos ösztöndíj-lehetőség segíti a felsőoktatási hallgatókat abban, hogy minél inkább a tanulmányaikra tudjanak koncentrálni, és „a lehető legkisebb mértékben” terheljék őket anyagi gondok – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás hozzátette: a kormány ezért is fektet nagy hangsúlyt az ösztöndíjrendszerre; az állam által felkínált lehetőségek alapját a magyar gazdaság sikerei jelentik. Álláspontja szerint talán még soha nem volt ilyen jó esélye egy magyar fiatalnak elhelyezkedni, mint napjainkban, azonban ahhoz hogy az egyes emberek és az egész ország versenyképes legyen, elengedhetetlen a megfelelő képzettség megszerzése.

„A kormány célja az, hogy az oktatási rendszer minden szintjén, legyen szó akár a szakképzésről, akár a főiskolákról, egyetemekről, az intézmények gyakorlatias, piacképes, versenyképes tudást adjanak a fiatalok kezébe” – fogalmazott Schanda Tamás.

A részletekről elmondta:

a felsőoktatásba belépő, szociális hátránnyal rendelkező hallgatók tanulmányaik megkezdésekor alaptámogatásként 2019-ben alapképzés esetén 64 260, mesterképzésnél pedig 96 390 forintot kaptak; 2020 februárjától ez a támogatás 83 300, illetve 124 950 forintra emelkedik.

Úgy folytatta: igényelhető továbbá a rendszeres szociális ösztöndíj is, amely a hallgatók szociális helyzete alapján, egy képzési időszakra biztosított, havonta folyósított juttatás. Egyúttal beszámolt az államtitkár a hirtelen anyagi nehézségek elé kerülő fiatalok által igényelhető rendkívüli szociális ösztöndíj lehetőségéről is.

A szintén rászorultsági alapon igényelhető, „jól bevált” Bursa Hungarica-ösztöndíj odaítélésében jelentős szerep hárul a településre, ahol az igénylő él. Ez a támogatás tavaly mintegy 20 ezer fiatalnak segített. A hátrányos helyzetű, különösen a roma fiatalokat támogató Út a diplomához program keretéből 2018-ban több mint 900 fiatal kapott támogatást összesen csaknem 262 millió forint értékben – közölte Schanda Tamás.

Arra is rámutatott, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók, függetlenül a családjuk anyagi helyzetétől, pénzügyi támogatást érdemelnek.

Elsőként a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat említve elmondta, hogy ez a lehetőség azoknak szól, „akik a legnagyobb hatással lesznek a jövő nemzedékére”: idén 585 fiatal jelentkezett a programba, ebből 257-en tanárok, 328-an pedig gyógypedagógusok.

Úgy folytatta: a Michalicza-ösztöndíj a magasan képzett, hivatástudattal és megfelelő gyakorlati tapasztalattal rendelkező egyetemi végzettségű és specializált szakképzettségű ápolók utánpótlását segíti.

Az egészségügyi alapképzések ösztöndíja összesen 480 millió forintnyi támogatást jelent mintegy 750 felsőfokú, ápolói, védőnői, illetve mentőtiszti alapképzésben részt vevő hallgatónak: fejenként és félévenként 320 ezer forintot.

A Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram célja a magyar-magyar cserekapcsolatok erősítése. Schanda Tamás hatalmas előrelépésnek nevezte, hogy a 2018-2019-es tanévben 503 hallgató vett részt a programban, ami „2,3-szoros bővülést jelent az előző tanévhez képest”.

A nemzetközi hallgatói mobilitást elősegítő Campus Mundi program mintegy 9000 hazai diáknak nyújt lehetőséget. A támogatás összege célország-kategóriánként változó, havi 200 ezer forinttól 350 ezer forintig terjed.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az Új Nemzeti Kiválóság Program kerete ebben a tanévben mintegy 4 milliárd forint, az egyes hallgatóknak, illetve doktori hallgatóknak, fiatal oktatóknak juttatható összeg 50 ezer forinttól 300 ezer forintig terjed.

A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj keretéből az idei tanévben több mint ezer hallgató kap támogatást, összesen 402 millió forint értékben – közölte Schanda Tamás, aki arra biztatta a hallgatókat, hogy „szakmai, tudományos sikereik megalapozása érdekében” pályázzanak ezekre a forrásokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában