voksolás

2020.02.23. 09:22

Tartományi választás kezdődött Hamburgban

A szavazáson 1,3 millióan vehetnek részt.

Helyi törvényhozási választás kezdődött vasárnap reggel Hamburgban, Németország tartományi rangú északi kikötővárosában.

A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) eredményei közvetlenül a 18 órai urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény késő estére várható.

A városállam törvényhozásának szerepét betöltő képviselőtestületnek (Bürgerschaft) 121 tagja van. A mandátumokra 15 párt pályázik.

A Hanza-várost 2015 óta a Zöldekkel irányító szociáldemokrata párt (SPD) várhatóan ismét nagy előnnyel nyeri meg a választást, de veszít támogatottságából. A szavazás előtti utolsó felmérések szerint a szavazatok 38-39 százalékát gyűjtheti be, szemben az öt évvel korábbi 45,6 százalékkal.

A Zöldek a Bürgerschaft második számú erejévé léphetnek elő, a baloldali irányultságú ökopárt 23-24 százalékos eredményre számíthat, csaknem megduplázva támogatottságát a 2015-ös 12,3 százalékhoz képest.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) a szavazatok 13 százalékát szerezheti meg, némileg gyengülve az öt évvel korábbi 15,9 százalékhoz képest.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 8 százalékos eredményre számíthat, ez csaknem megegyezik a 2015-ös 8,5 százalékkal.

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága sem változott számottevően öt év alatt Hamburgban, a szavazatok 7 százalékára számíthat, a 2015-ös 6,1 százalék után.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) választói támogatottsága az öt évvel ezelőtti 7,4 százalékról a bejutási küszöb szintjére, 5 százalékra süllyedt, vagyis megőrizheti képviseletét a tartományi törvényhozásban, de akár ki is eshet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában