Járvány

2020.04.18. 10:07

Soltész: a falvakban élők is számíthatnak a kormány segítségére

A jelenlegi veszélyhelyzetben a legfontosabb az emberek érintkezésének a minimalizálása.

A koronavírus-járvány ugyan a városokhoz képest sokkal kisebb mértékben van jelen a falvakban, a gazdasági nehézségek leküzdésében a kisebb településeken élők is számíthatnak a kormányzat segítségére – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Kisszentmártonban.

Soltész Miklós, aki egyben a veszélyhelyzet idején a karitatív szervezetek munkáját segítő és összekötő Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke, a Katolikus Karitásszal közösen adott át élelmiszer-adományokat, higiéniai termékeket, fertőtlenítőszereket az ormánsági településen élő rászorulók számára.

Azt mondta: a jelenlegi veszélyhelyzetben a legfontosabb az emberek érintkezésének a minimalizálása, ilyen tekintetben pedig a falvak jobb helyzetben vannak, mint a nagyvárosok. Szerinte látható, hogy – például a fővárosban – „mekkora bajt okozhat a rosszul megszervezett közlekedés vagy egy idősotthon rosszul megszervezett működtetése”.

Kiemelte: ugyan a kisebb településeken, falvakban a járvány, a koronavírus kevésbé van jelen, mint a városokban, nehézségekkel – főként gazdaságiakkal – találkoznak a vidéken élő emberek is. Ezek enyhítését a kormány gazdaságfejlesztési programokkal, adókönnyítésekkel, fizetési halasztások biztosításával igyekszik elérni, ugyanakkor a karitatív szervezetek munkáját támogatva arról is gondoskodik, hogy a rászorulóknak nélkülözhetetlen adományok rendben és pontosan célba érjenek.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója azt mondta: szervezetük csaknem negyven ormánsági, a sellyei járásban lévő településen folyamatosan működtet felzárkóztató programot, biztosít adományokat a rászorulóknak. Mivel jelenleg nincs mód a közösségi, oktatási, kulturális és családsegítő – személyes jelenlétet igénylő – rendezvények megtartására, ebben az időszakban védőfelszereléseket, élelmiszer-adományokat, tisztítószereket, higiéniai termékeket, ruhaadományokat visznek ki a rászorulóknak.

Az igazgató kiemelte: a karitatív szervezetek a NHKT segítségével hatékonyabbak a jelenlegi helyzetben, mint külön-külön, ezért várják a továbbiakban is azon cégek jelentkezését, amelyek eszközökkel, felszerelésekkel tudják segíteni munkájukat.

A személyesen történő tárgyi adományozás jelenleg szünetel, a magánszemélyektől ezért azt kérik, hogy az 1357-es adományvonal tárcsázásával és pénzutalással segítsenek, ha tudnak – mondta Écsy Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában