folytatja a küzdelmet

2020.10.25. 10:16

Elhagyta az országot a venezuelai ellenzék egyik vezetője

Címkék#venezuela

Leopoldo Lopez több mint egy év után hagyta el a caracasi spanyol nagykövetséget.

Több mint egy év után elhagyta a caracasi spanyol nagykövetséget Leopoldo Lopez, a venezuelai ellenzék egyik vezéralakja, és külföldre menekült – tudatta helyi idő szerint szombat éjjel Lopez pártja.

„A mai napon Leopoldo Lopez elhagyta a venezuelai spanyol nagykövetséget, és nemzetközi területre lépett, hogy onnan folytassa a küzdelmet Venezuela szabadságáért” – tudatta a Népakarat (Volultad Popular) nevű párt, amelyet Lopez alapított és ő is vezet. A párt szerint a döntést annak mérlegelésével hozták meg, hogy mi a legjobb az országnak és a „venezuelai szabadságharcnak”.

A Népakarat tudatta: Lopez „hét év üldöztetés után most sem teljesen szabad, ahogyan a venezuelaiak egyike sem, amíg egy diktatúra lábbal tiporja az emberi jogokat”.

A spanyol külügyminisztérium megerősítette, hogy Lopez elhagyta a caracasi külképviseletet, ahol 2019 tavasza óta tartózkodott saját akaratából.

Juan Guaido, akit több tucat ország Venezuela ideiglenes elnökének ismert el, a Twitteren azt írta, hogy Lopez úgy tudott megszökni az országból, hogy „túljárt a Maduro-rezsim elnyomó gépezetének eszén”.

Leopoldo Lopezt 2014-ben letartóztatták, miután tüntetésekre szólított fel Nicolás Maduro elnök ellen, majd 2017-ben házi őrizetbe került. 2019-ben Guaido utasítására kiszabadult a házi őrizetből, de 2019-ben, miután az ellenzék hatalomátvételi kísérlete kudarca fulladt, a spanyol nagykövetségen keresett menedéket.

Venezeula évek óta súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válsággal küzd, és a Nicolás Maduro elnök vezette államapparátus minden eszközt bevetett, hogy ellehetetlenítse az ellenzéket, amelyet azzal vádol, hogy az Egyesült Államokkal összejátszva próbálják tönkretenni az országot és megbuktatni őt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában