kölcsönös tisztelet

2020.10.10. 10:38

Szijjártó: Jourová kijelentései nem befolyásolják a magyar-cseh viszonyt

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős cseh alelnökének Magyarországot bíráló kijelentései nincsenek semmilyen hatással a magyar-cseh kapcsolatokra – mutatott rá a külgazdasági- és külügyminiszter abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a Lidové Noviny című cseh napilap.

„Szeretném leszögezni, hogy Vera Jourová nyilatkozatát az Európai Bizottság alelnöke nyilatkozatának tekintjük. Vera Jourovát tehát nem azonosítjuk sem a Cseh Köztársasággal, sem a cseh kormánnyal” – jelentette ki Szijjártó Péter, aki hétfői prágai látogatása során adott interjút Léko Istvánnak, a konzervatív cseh újság főszerkesztőjének.

„A mi kitűnő kétoldalú kapcsolatainkat ez az ügy semmilyen mértékben és semmi módon nem befolyásolja” – húzta alá a magyar diplomácia vezetője.

Közölte: Jourová nagyon durva dolgokat mondott, amelyek messze túllépik azt a határt, amelyet még elfogadható.

„Betegnek nevezni a magyar demokráciát? Ez minden határt túllép!” – szögezte le Szijjártó. Rámutatott: Jourová csak liberális ellenzéki forrásokból tájékozódott és „teljesen figyelmen kívül hagyta a tényeket”.

A miniszter szerint eljött az ideje annak, hogy Brüsszelbe is visszatérjen a kulturált párbeszéd és a kölcsönös tisztelet szelleme.

A magyar külpolitikának a kölcsönös tisztelet az alapját jelenti – szögezte le.

„Magyarország ezeréves államisággal rendelkezik, elvárjuk a tiszteletet irántunk, és természetesen ezt mi is megadjuk másoknak. Brüsszel azonban ezt a tiszteletet az utóbbi egy-két évben nem adta meg a magyar nemzetnek” – mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági- és külügyminiszter az interjúban úgy vélte: a politikai támadásokkal Brüsszel megpróbálja büntetni Magyarországot az illegális migráció kérdésében elfoglalt álláspontja miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában