Ország-világ

2020.11.03. 15:10

Páncélosokkal vonult az osztrák határra a TEK

A bécsi terrortámadás elkövetői Magyarország felé szökhetnek.

Budapest, 2016. december 20. A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott szállító harcjármûve Budapesten, a Vigadó utcában 2016. december 20-án. A december 19-i berlini merénylet után megerõsítik a rendõri biztosítást azokon a magyarországi helyeken, ahol nagy tömeg tartózkodik, így például a karácsonyi vásárokon. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

A Terrorelhárítási Központ megerősítette az osztrák-magyar határ védelmét, a magyar hatóságok együttműködnek az osztrákokkal a bécsi terrortámadás felderítésében – jelentette be Kontrát Károly az Országgyűlésben napirend előtt.

A belügyi államtitkár együttérzését és részvétét fejezte ki Ausztria népének és a bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak. Úgy értékelt: Európa biztonsága, az európai életforma áll támadás alatt – írja a Magyar Nemzet. A terror 70 kilométerre közelítette meg Magyarország határait – mondta Konrát Károly, hozzátéve: az ellenzék folyamatosan sértegette azokat, akik kockázatot láttak a tömeges bevándorlásban. Még nem késő, hogy változtassanak a politikájukon – hangsúlyozta.

A belügyi államtitkár szerint a magyar hatóságok és szolgálatok folyamatosan figyelemmel kísérik a magyarországi terrorfenyegetettséget, és haladéktalanul megteszik a szükséges intézkedéseket a magyar emberek biztonsága érdekében. Konrát Károly kiemelte: jelenleg

a legnagyobb veszélyt a magányos elkövetők jelenthetik, felderítésükre mesterséges intelligenciát is alkalmaznak,

de jelenleg ilyen veszélyről nincs tudomása a magyar hatóságoknak.

A nemzetközi együttműködés jegyében azonnal reagáltak a magyar szakszolgálatok és a rendvédelem speciális egységei a bécsi terrortámadás hírére – szögezte le korábban a Magyar Nemzetnek Horváth József vezérőrnagy, biztonsági szakértő.

A lelőtt terrorista több társa is megszökhetett az osztrák hatóságok szerint, jelenleg is folyik a hajsza utánuk.

Nem zárható ki, hogy máris külföldre, például Magyarországra szöktek.

A külföldi társszolgálatok feladata például azt figyelni, hogy elsősorban a nagyvárosok radikális iszlamista köreiben, vagy éppen a békés iszlám közösségben nem bukkannak-e fel eddig soha nem látott idegenek.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János vezérőrnagy még hétfőn este, a bécsi terrortámadás utáni percekben felvette a kapcsolatot az osztrák terrorelhárításáért felelős egységének vezetőjével, majd a kapott információk alapján páncélozott járművekkel támogatott, megerősített létszámú terrorelhárító egység indult azonnal a magyar-osztrák határátkelőkhöz. Úgy tudjuk, hogy elsősorban Sopron és környéke jöhet számításba a támadása közben lelőtt észak-macedón és osztrák állampolgársággal is rendelkező 20 éves albán terrorista bűntársainak felbukkanására. A radikális iszlamista korábban 22 hónapot kapott, mivel az ISIS-hez akart csatlakozni Szíriában, ám fiatal kora miatt csak öt hónapot ült le. Vele együtt 90 radikális iszlamistát figyelt az osztrák titkosszolgálat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában