Ország-világ

2020.12.21. 06:28

Baloldali lista: Gyurcsány akarata érvényesült

Jakab Péter februárban még mazsolának nevezte Gyurcsány Ferencet, amit ki nem állhat, a Jobbik tegnap mégis bejelentette, hogy részese lesz a baloldali közös listának. Jakabék segítségével megvalósult a DK elnökének hat év óta dédelgetett álma. Érvényre jutott Gyurcsány akarata.

Budapest, 2019. január 3. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyûlési képviselõkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház fõlépcsõjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án. Az elsõ sorban balról jobbra: Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetõje, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetõje, Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyûlési képviselõje, a párt országos választmányának elnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetõje, Szél Bernadett független országgyûlési képviselõ, Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezetõ és Jakab Péter, a Jobbik parlamenti képviselõje. Elõzõleg a képviselõk az Országgyûlés rendkívüli ülésén vettek részt, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Utolsóként bár, de végül a Jobbik is igent mondott a teljes baloldali összefogásra, így Gyurcsány Ferenc elérte célját. „Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson – írta közös közleményében a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Momentum. Mint fogalmaztak, mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával fogják „lebontani az Orbán-rendszert, megadva a nemzetnek mindazt, amit a rendszerváltáskor megígértek neki: szabadságot és jólétet” – írja a Magyar Nemzet.

A Jobbik döntésével megvalósult Gyurcsány Ferenc terve, aki már 2014-ben, hol máshol, mint a Népszabadságban Angyalok és ördögök? című írásában megüzente, hogy a baloldal az ő irányításával fog egyesülni. „Az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehoznunk” – jelölte ki a célt a DK elnöke, hozzátéve, hogy „létrehozhatunk pártuniót a demokratikus pártok részleges önállóságának meghagyásával, közös elnökséggel”, vagy „még lazább együttműködést állandó pártközi egyeztetéssel, ehhez felállított fórumokkal, intézményekkel”. Ugyan egységes Demokrata Párt – egyelőre – még nem alakult, de mindez a lényegen nem változtat: Gyurcsány elérte célját.

Szinte lehetetlen lenne felsorolni, hogy az utóbbi években maga Gyurcsány Ferenc miket és miként beszélt a náci múltú Jobbikról és fordítva. Utóbbi elnökének azonban érdemes felidézni még egy éve sem tett nyilatkozatát, amely jól tükrözi „jellemét” és „hitelességét”. Jakab Péter " target="_blank" rel="noopener noreferrer">februárban az ATV-ben úgy fogalmazott a teljes baloldali összeborulásról, hogy „van egy kormánypárti cukrászda meg egy ellenzéki cukrászda. A kormánypártiban már tíz éve a narancsos tortát sütik, megszokták az emberek, aki bemegy, azt eszi meg. Az ellenzéki cukrászdában az egyik cukrászmester, Gyurcsány Ferenc azt mondta, legyen egy nagy, összellenzéki torta, amiben a DK a mazsola. A mazsola az egyik legmegosztóbb élelmiszer, én ki nem állhatom. Sokan azt mondják, ha csak mazsolás torta van, inkább elmennek a piacra almáért. De az nem megengedhető, hogy ne engedjünk be minden kormánykritikus szavazót, és az sem, hogy lenyomjuk a torkukon a mazsolás tortát. Az a megoldás, hogy a Jakab pékmester süt egy másik tortát, amiben nincs mazsola.”

Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc a biztonság kedvéért a DK alelnökével, Vadai Ágnessel üzentette meg még augusztusban, hogy nem lehet ellentmondani neki. „Nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van, tehát az a Fidesz mellett van – fenyegette meg Vadai az egész baloldalt. Paradox módon egyébként Karácsony Gergelyen múlhat, hogy Gyurcsány még 2014-ben kiagyalt mestertervét száz százalékban meg tudja-e valósítani azzal, hogy feleségét, Dobrev Klárát teszi meg a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének.

Borítókép: a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában