Ország-világ

2020.12.14. 07:35

Önfeladás lenne a Jobbik számára a közös lista

A Jobbik a szivárványkoalíció utolsó pártja, amely még mindig nem mondott hivatalosan igent a közös ellenzéki választási listára annak ellenére, hogy már annyira összefonódtak a baloldallal, hogy Gyurcsány Ferenc külön feladatot szán nekik saját víziójában.

Budapest, 2020. november 30. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje felszólal, miután megszavazták büntetését az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. november 30-án. A frakcióvezetõ kéthavi tiszteletdíját, 4 413 600 forintot vonta meg Jakab Pétertõl az Országgyûlés. A képviselõk 115 igen, 51 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett hagyták jóvá Kövér László házelnök döntését. Jakab Péter azért kapott büntetést, mert a parlament október 19-i ülésén megpróbált egy zsák krumplit átadni a miniszterelnöknek, utalva ezzel arra, hogy szerinte a tiszaújvárosi idõközi országgyûlési választáson ingyen osztogatott krumplival vehettek szavazatot a kormánypártok. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Továbbra sincs előrelépés a Jobbikon belül a közös ellenzéki lista ügyében – ez derül ki a párt sajtóosztályának válaszából, melyet a Magyar Nemzet kérdésére küldtek. Mint ismert,

a Jobbik egyelőre nem döntött, hogy csatlakozik-e ahhoz a választási listához, amelyen jó eséllyel Gyurcsány Ferenc emberei fognak dominálni.

Nem csoda, hogy a hajdanán nemzeti radikálisként induló pártban még mindig hezitálnak e téren, hiszen már azzal is átléptek egy lélektani határt, hogy belementek a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt indításába. Sneider Tamás, a Jobbik volt elnöke a lapnak azt nyilatkozta: ami még az ő időszakában együttműködés volt, az mára összefogássá vált.

„Nem mindegy, hogy milyen szavakat használunk” – hangsúlyozta. A politikus szerint közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet indítani csak úgy szabad, hogy mindenki be tudjon mögé állni jó szívvel, amire akkor van nagy esély, ha az illető a pártpolitikán kívülről jön. Hozzátette: erre azért lenne szükség, mert szinte mindegyik pártpolitikusnak vannak az összefogáson belül ellenzői.

Sneider aláhúzta: azt viszont határozottan ellenzi, hogy a Jobbik közös listán induljon a többiekkel, mert az egy program és egy lista teljes önfeladást jelent. „Valószínűleg ezért kerültem háttérbe a saját pártomon belül” – tette hozzá.

„A párbeszédet a Jobbik és a többi ellenzéki párt között én kezdeményeztem, emiatt rengeteg támadást kaptam a párton belül, Gyöngyösi Márton hetente írt nekem megfeddő leveleket” – idézte fel a Jobbik frakciójából idén kilépett Varga-Damm Andrea. A független parlamenti képviselő szerint

mióta a jelenlegi vezetők rájöttek, hogy a politikai túlélésük kulcsa az ellenzéki összefogásban rejlik, olyan kérdésekben is egyetértenek a többi párttal, amiben nem szabadna.

Varga-Damm szerint így elvész a Jobbik „színe”, és már nem lehet megkülönböztetni a többi politikai erőtől, ez pedig maga az ideológiai feloldódás.

Mint ismert, Gyurcsány Ferenc a napokban kijelölte a Jobbik feladatát az ellenzéki összefogásban. A volt kormányfő szerint Jakab Péterék feladata, hogy állandóan figyelmeztesse a többi baloldali pártot, „hogy történelmi, nemzeti magyarságunk őrizni és védeni való érték”. „Erre figyelmeztetni kell valakit?” – tette fel a költői kérdést Varga-Damm Andrea ezzel kapcsolatban. A politikus azt sem tartotta túl jó kiindulópontnak, hogy a baloldalt uraló DK elnöke csupán ennyit szán a Jobbiknak.

A Jobbik exképviselője arról is beszélt, hogy ma a párt vezetőinek nincs karaktere, a nemzeti érzelmű tagokat pedig háttérbe szorították.

„Jól ismerem Gyüre Csabát, Rig Lajost, Steinmetz Ádámot és Ander Balázst, a szemléletüket, a baloldalhoz fűződő viszonyukat, és látom rajtuk, hogy nem tudják magukat elhelyezni ebben az egészben” – mondta.

A Jobbik egykori alelnöke viszont úgy vélekedett, hogy a pártban már egyáltalán nincsenek nemzeti gondolkodású politikusok. Volner János független országgyűlési képviselő, aki nemrég új pártot alapított Volner Párt néven, kifejtette:

„Több jelenlegi Jobbik-tag is jelezte már, hogy be szeretne lépni a Volner Pártba, de akik eddig nem szakítottak a baloldallal szövetkező párttal, azok ne számítsanak ránk, ők hozzánk nem jöhetnek.”

A kérdésre, hogy kik keresték meg őket a Jobbikból azzal, hogy belépnének a Volner Pártba, a politikus annyit árult el, hogy akadt köztük volt országgyűlési képviselő, megyei elnök és regionális igazgató is.

Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában