Járvány

2020.12.30. 12:35

Svájcban és Tajvanon is megjelentek a vírus új variánsai

Svájcban és Tajvanon is megjelentek a koronavírus új, gyorsan terjedő változatai: az először Angliában azonosított változatot öt embernél mutatták ki Svájcban és egynél Tajvanon, a Dél-Afrikában azonosítottat pedig két embernél Svájcban – közölte kedden este a svájci egészségügyi minisztérium válságkezelési igazgatója, illetve szerdán a tajvani járványügyi hivatal.

A svájci Patrick Mathys hozzátette: a vírus elleni védőoltás az országban egyelőre csak korlátozottan áll majd rendelkezésre, amíg a hazai gyógyszerfelügyelet jóvá nem hagyja többféle oltóanyag forgalmazását.

Az országban eddig csak a Pfizer és a BioNTech vakcináját engedélyezték, és 107 ezer adag van belőle, ami az idősotthonok lakóinak és az egészségügy személyzetnek elég. Mostantól havonta 250 ezer adag importját tervezik, de ha közben a gyógyszerfelügyelet jóváhagyja a Moderna és az AstraZeneca cégek vakcináját is, akkor érkezhet több tette hozzá Mathys.

Svájcban az utóbbi egy napban 4197 új fertőzéses esetet regisztráltak, amivel 442 481-re nőtt a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma. Ez a lakosságnak mintegy öt százaléka. Egy nap alatt 131, eddig összesen 6909 beteg halt bele a betegségbe.

Tajvanon is megjelent az először Angliában észlelt vírusvariáns – közölte szerdán a helyi járványügyi hivatal. A beteg Nagy-Britanniából tért haza, most kórházban van, és állapota stabil. Emiatt a tajpeji kormány megtiltotta, hogy péntektől (január 1-jétől) bárki belépjen a szigetre, aki ott nem rendelkezik állandó lakhellyel.

A kormány bejelentette még, hogy harmincmillió adag oltóanyagot tervez vásárolni, ebből csaknem húszmillióról már megállapodott, és ebből tízmilliót az AstraZenecától szerzi be. Az első szállítmány várhatóan márciusban érkezik meg. A harmincmillió a lakosság 65 százalékának beoltására lesz elég.

Tajvan nagyon sikeresen védekezett mindvégig a járványban: mindössze 798 megfertőződést regisztráltak, és ezen belül hét haláleset volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában