Ország-világ

2020.12.01. 20:42

Varga Judit: az ideológiai kérdéseket le kell választani az uniós költségvetésről

Az uniós pénzt mielőbb továbbítani kell a rászoruló tagállamoknak, a jelenleg hozzákapcsolt ideológiai témákat pedig később, más fórumon kell megvitatni – mondta el Varga Judit igazságügyi miniszter kedden, a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet internetes beszélgetésében.

Az F-klub elnevezésű sorozatnak a járvány miatt online megrendezett műsora ahhoz kapcsolódott, hogy Varga Juditot vasárnap a Felczak intézet Az értékek megőrzője díjjal tüntette ki.

Az uniós költségvetési vitát illető kérdésre válaszolva Varga aláhúzta: a megoldás keresése a német soros EU-elnökségen múlik, minden javaslatra nyitottnak kell lenni, de a jelenlegi nehéz helyzetből „azoknak kell kihozni Európát, akik oda vitték”. Ez pedig nem a lengyel vagy a magyar fél, akik két éve következetesen védik a status quót, és mondják, hogy az értékeket „nem lehet összekeverni a politikai zsarolással, a gazdasági kérdéseket az ideológiai játszmákkal” – fejtette ki a miniszter.

A magyar álláspont az, hogy „minél hamarabb oda kellene adni a pénzt azoknak az európai államoknak, amelyek valóban gondban vannak” – jelentette ki, majd folytatta: „ha vannak ideológiai vitáink, ezeket más fórumon, (...) kormányközi alapon vitassuk meg később”.

A jogállamot nem lehet a jogállamiság megsértésével megvédeni, a költségvetési feltételrendszerről szóló rendeletet „ki kell nyitni, és olyan szöveget tenni az asztalra, amely megfelel a jogbiztonságnak és az objektív kritériumoknak” – húzta alá Varga.

Mint magyarázta, a rendelet csak visszaélésekre ad lehetőséget, „hiszen azt mondja: aki nem tartja be az elveket, azt megbüntetjük”. Nem mondja ki viszont, „mikor, ki, hogyan, mit sért meg, nem tudjuk, mikor követjük el a bűnt, amire jön a szankció”. Ez a miniszter szerint a régi, jogbiztonságot nélkülöző kommunista időket idézi, amikor „ha valaki ideológiailag nem illeszkedett a képbe, rögtön megbüntették”.

A költségvetési vita lényegét Varga abban látja, hogy az európai főáramlat „kirekesztővé kezd válni, nem tolerálja a vélemények sokszínűségét”.

Az uniós szerveknek jelenleg nincs kezükben olyan eszköz, mellyel „a sorba be nem álló, vagyis a migrációra nemet mondó, családpolitikát támogató, kereszténységet ápoló és keresztény európai jövőt elképzelő államokra tudnának nyomást gyakorolni”, eddig az európai értékek jegyében kötelesek voltak elfogadni, hogy mások vagyunk – fogalmazott.

A műsorvezető – utalva a magyar alkotmánymódosító javaslatra, amely rögzítené, hogy az anya nő, az apa pedig férfi – azt kérdezte, vajon nem hiba-e az élet minden természetes mozzanatának törvényi kodifikálására törekedni. „Sajnos olyan időket élünk, amikor azt is le kell írni, ami teljesen természetes” – reagált Varga.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában